Στα 20 λεπτά το ξερικό πεπόνι των Ερυθρών

Στα 20 λεπτά το ξερικό πεπόνι των Ερυθρών

Ξεκινά η συλλογή του ξερικού πεπονιού στις Ερυθρές, η παραγωγή του οποίου, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χρόνο με τον χρόνο μειώνονται.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, καλλιεργούνταν στην περιοχή περίπου 4.000 στρέμματα, ενώ τα στοιχεία της φετινής σποράς εμφανίζουν μια δραματική μείωση. Ο παραγωγός, Σαμπάνης Δημήτρης, εξηγεί στην «ΥΧ» τις αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης: «Ξεκινήσαμε τη συλλογή του ξερικού πεπονιού πριν από λίγες ημέρες, με μια τιμή περίπου στα 20 λεπτά. Αν υπολογίσουμε ότι η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται από 800 κιλά έως 1.500 κιλά το στρέμμα και το γενικό κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 100 ευρώ το στρέμμα, τότε σε κάθε περίπτωση η καλλιέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχεδόν ασύμφορη.
Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη στρεμματική παραγωγή, γιατί οι καλλιέργειές μας είναι άνυδρες και η ποσότητα του νερού που τις ποτίζει δεν είναι σταθερή. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι, παρά τη σχετικά μικρή μας παραγωγή, η ποιότητα του πεπονιού μας παραμένει εξαιρετική.
Το γεγονός αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. Δυστυχώς, όμως, το συγκριτικό μας αυτό πλεονέκτημα δεν το έχουμε αξιοποιήσει, στον βαθμό που θα έπρεπε, διότι οι παραγωγοί είναι ανοργάνωτοι. Έτσι, ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν τέσσερις και πέντε φορές πάνω από την τιμή που εμείς το διαθέτουμε
».