Tο 2023 η πιο ζεστή χρονιά εδώ και 125.000 χρόνια

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν υψηλότερες από ποτέ τον Οκτώβριο»

Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

«Αν συνδυάσουμε τα δεδομένα μας με αυτά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες. Η IPCC χρησιμοποιεί μετρήσεις από πηγές όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και κοιτάσματα.

Σύμφωνα με την Corpernicus, μόνο τον περασμένο Οκτώβριο η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 1,7 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί πριν από την έναρξη της εκβιομηχάνισης. «Το ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου», είπε η Μπέρτζες. «Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν υψηλότερες από ποτέ τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Βασική αιτία για  την πιο ζεστή χρονιά είναι οι συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2022. Σε αυτό προστίθεται και η εμφάνιση του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», που έχει προκαλέσει υπερθέρμανση στα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό, εφέτος.

Πηγή: naftemporiki.gr