29ο Συνέδριο της ΠΕΝΑ : Ανοίγουν τα πανιά τους για τη Σίφνο οι Νέοι Αγρότες

Συνεπής και για φέτος στο ετήσιο συνέδριό της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνο, διοργανώνουν το τακτικό συνέδριο της ΠΕΝΑ στο νησί του Νοτίου Αιγαίου. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και 30 περίπου χρόνια, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών διοργανώνει σε ξεχωριστές περιοχές της χώρας το ετήσιο συνέδριό της, με στόχο η Ένωση να έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, να αφουγκραστεί τον παλμό των νέων αγροτών και να συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς, ώστε να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για την αγροτική ανάπτυξη. Με ειδικούς επιστήμονες του χώρου και εξειδικευμένους συνεργάτες, μεταφέρει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς της για έναν γόνιμο διάλογο. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο νησί της Σίφνου από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή νέων αγροτών από όλη την Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κάνει λόγο για ένα συνέδριο που αφουγκράζεται τον παλμό των νέων της υπαίθρου, προτείνοντας λύσεις για την παραμονή τους στο αγροτικό επάγγελμα. «Το ετήσιο συνέδριο της ένωσής μας αποτελεί μία ευκαιρία να αναδείξουμε τη δική μας ατζέντα για τον αγροτικό τομέα, με την παρουσία μας στα αγροτικά δρώμενα και με τον δικό μας ρόλο στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο αγροτικός τομέας, χωρίς τη συμμετοχή των νέων αγροτών στα όργανα λήψης αποφάσεων, έχει αβέβαιο μέλλον. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο των νέων αγροτών στα αγροτικά δρώμενα και για τον λόγο αυτόν ζητάμε την συμμετοχή των νέων της υπαίθρου, όχι μόνο στα συνέδρια, αλλά και στο θεσμοθετημένο όργανο που έχουμε».

Για τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη του νησιού μίλησε και η Μαρία Ναδάλη, Δήμαρχος Σίφνου. Υποστήριξε ότι το συνέδριο της ΠΕΝΑ για το νησί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός. «Διαχρονικά το νησί μας είναι ταυτισμένο με τον πρωτογενή τομέα. Για εκατοντάδες χρόνια οι αγροτικές δραστηριότητες κάλυπταν τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της Σίφνου και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποδίδουν προϊόντα με μοναδική αξία. Πιστεύουμε ότι στη σύγχρονη εποχή είναι αναγκαίο να στηρίξουμε και να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας. Το συνέδριο αυτό για εμάς θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα στον τόπο μας, που μπορεί να προσδώσει προστιθέμενες αξίες».

Τέλος, στελέχη της ΠΕΝΑ υποστηρίζουν ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου και προσκαλούν όλους τους νέους της υπαίθρου σε έναν τριήμερο διάλογο με πολιτιστικές αναφορές και δημιουργίες, «σε έναν τόπο ξεχωριστό, με όλα τα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας που συνθέτουν ιστορία, πολιτισμό, παράδοση και περιβάλλον, σημαντικές αξίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη».