3 στα 10 κιλά πατάτες βαφτίζονται και πωλούνται ως «κυπριακές»

Αετονύχηδες «νονοί» αγοράζουν με 25 λεπτά και πωλούν στο 1 ευρώ

Το θέμα της διάθεσης στην αγορά πατάτας ελληνικής ή άλλης προέλευσης ως κυπριακής βρέθηκε πρόσφατα, μεταξύ άλλων θεμάτων, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Καδή, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ο Κύπριος υπουργός έδωσε έμφαση στην αισχροκέρδεια την οποία συνιστά η συγκεκριμένη πρακτική, σε βάρος αφενός της φήμης του εξαγώγιμου κυπριακού προϊόντος, αφετέρου των καταναλωτών. Προ ημερών, ο κ. Βορίδης, σε δηλώσεις του γύρω από το θέμα των ελληνοποιήσεων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των «κυπροποιήσεων», υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητά του καθώς, όπως είπε, ορισμένοι εκμεταλλεύονται τη φήμη και την ποιότητα ενός προϊόντος για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Υπονομεύεται η δουλειά των πατατοπαραγωγών

Η «ΥΧ» μίλησε για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γιώργο Τάσου, ο οποίος τόνισε ότι «οι πατάτες που πωλούνται ως κυπριακές, αλλά δεν είναι, προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, αλλά ακόμα και από την Τουρκία και από τα κατεχόμενα.

Η κυπριακή πατάτα, με κόστος ιδιαίτερα υψηλό για εμάς, έχει κατακτήσει τη φήμη της ως ιδιαίτερα γευστικής στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεχωριστής ποιότητας, που την οφείλει στα ιχνοστοιχεία που έχει το κοκκινόχωμα, ενώ έχει καταφέρει να πάρει την πρώτη τιμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου διακινείται, ανάλογα πάντα και με την ποικιλία.

Χαρακτηριστικά, φέτος στην Αγγλία ξεκινάμε με 24 λίρες τα 20 κιλά. Η αναλογία με την αιγυπτιακή πατάτα είναι σχηματικά στο 25% της τιμής». Το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, μέσα από το οποίο περνά περισσότερο από το 60% της παραγωγής και δεν μπορεί παρά να διακινείται με αυστηρούς ελέγχους και πιστοποιητικά γνησιότητας, υπολογίζει ότι περίπου το 30% της πατάτας που αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές ως Κύπρου δεν είναι τέτοια. «Καταλαβαίνετε για τι ύψους αθέμιτα κέρδη μιλάμε, όταν αγοράζουν με 250 ευρώ τον τόνο και τον πωλούν στα 600 ευρώ».

Πώς γίνεται η μπίζνα

Ως επί το πλείστον, η παραπλάνηση γίνεται με τεχνητό τρόπο, βάφοντας της πατάτες με κοκκινόχωμα, που παραπέμπει σε αυτό της Κύπρου. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι έμποροι από τον ελλαδικό χώρο που ασκούν αυτές τις πρακτικές έχουν συνεργάτες Κύπριους, οι οποίοι φέρνουν από άλλες χώρες πατάτες, ακόμα και από τα κατεχόμενα, τις βάζουν σε σακιά με ονόματα Κύπριων παραγωγών και τις στέλνουν στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Τάσου.

Ακόμη, όπως αποκάλυψε στην «ΥΧ», εφαρμόζεται και η πρακτική έμποροι από την Κύπρο να κλείνουν συμφωνίες με πατατοπαραγωγούς στην Ελλάδα από περιοχές όπου το χώμα προσομοιάζει με το κοκκινόχωμα της πατάτας «κοκκινογής» και να τη διακινούν ως κυπριακή.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Γιαπάνης, γενικός γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, μέλους των κορυφαίων ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, δήλωσε πως το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική πλευρά για ολιγωρία.

«Παρά τις εκκλήσεις μας στην προηγούμενη ηγεσία, δεν έγινε καμία κίνηση, ενώ το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί, κοιτώντας απλά τα τιμολόγια, τι παρέλαβαν, τι πούλησαν, τι έχουν στα ψυγεία. Το θέμα με τη βάφτιση της κυπριακής πατάτας έχει πολλές διαστάσεις. Αφενός δυσφημείται το ίδιο το προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την αγροτική οικονομία της Κύπρου, αφετέρου εξαπατώνται οι καταναλωτές, ενώ έχει και απώλειες το ελληνικό Δημόσιο με την παράνομη διακίνηση.

Στην ουσία, κάποιοι αετονύχηδες θησαυρίζουν, αγοράζοντας πατάτες πολύ πιο φθηνές από τις κυπριακές και πουλώντας τες πολλές φορές πάνω». Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Υπάρχουν δεδομένα, τουλάχιστον οι υπουργικές ανακοινώσεις γύρω από το θέμα, με βάση τα οποία μπορούν να επέμβουν αυτεπάγγελτα οι αρμόδιες αρχές και αυτό ζητάμε οι οργανώσεις που εκπροσωπούμε τους αγρότες της Κύπρου».

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.