Στα 30 λεπτά/κιλό η τιμή του συμπύρηνου που παραδίδεται μέχρι τέλος Ιουλίου

Αντιδράσεις παράγωγων στις ανακοινώσεις ΕΚΕ για το συμπύρηνο πριν τη συγκομιδή

Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής προσδιορίστηκε από τους μεταποιητές συμπύρηνου ροδάκινου στα 30 λεπτά το κιλό η τιμή για το προϊόν που παραδόθηκε από την αρχή της συγκομιδής έως σήμερα. Όσον αφορά τις ποσότητες που θα παραδοθούν στα εργοστάσια από τις αρχές Αυγούστου οι μεταποιητές δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους τονίζοντας στο ypaithros.gr ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της φετινής παραγωγής που κατά γενική ομολογία αναμένεται μειωμένη.

Μιλώντας για το θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου μας ανέφερε: «Δεν ανακοινώθηκαν τελικές τιμές. Ωστόσο κάνουμε γνωστό ότι τα συμπύρηνα ροδάκινα που έχουν συγκομιστεί μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Ιουλίου (πρώιμα) θα πληρωθούν 30 λεπτά το κιλό. Για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο η τάση είναι να έχουν κοινή τιμή όμως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Όλα θα εξαρτηθούν από την ποσότητα».

Και πρόσθεσε: «Η πρόβλεψή μας ήταν για 296.000 τόνους αλλά όσο προχωράμε φοβούμαστε ότι θα είναι το ποιο μαξιμαλιστικό σενάριο».

Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Ημαθία και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης σημειώνει στο ypaithros.gr: “Τα ροδάκινα που θα παραδώσουμε μέχρι 31 Ιουλίου θα τα πληρωθούμε στα 30 λεπτά το κιλό. Ουσιαστικά πρόκειται για τις πρώιμες ποικιλίες Κατερίνα, Αλουάντε, Α39, Α37. Πέρσι αντίστοιχα για τις ποικιλίες αυτές οι τιμές ήταν 2 λεπτά χαμηλότερα. Ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη θα μπορούσαμε να ήμαστε αν είχαμε παραγωγή Από την στιγμή όμως που φέτος καταγράφεται μεγάλη μείωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικές τιμές».

Και καταλήγει: «Αυτό που θέλουμε για τις τιμές του Αυγούστου είναι να ίδια στα ίδια επίπεδα με αυτές που θα δοθούν για τα ροδάκινο που καλλιεργούνται στα ορεινά και κόβονται τελευταία».