Κ. Χατζηδάκης – Λάρισα: Τέλος Μαΐου τα 42 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων στα παρακάρλια

Δ. Κουρέτας: Στις 4 Ιουνίου εγκαινιάζουμε το νέο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας

Τον απολογισμό των μέτρων στήριξης που δρομολογήθηκαν, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συνολικού σχεδιασμού ώστε να ορθοποδήσει γρήγορα η Θεσσαλία, παρουσίασαν κυβερνητικά στελέχη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη (ο οποίος είχε το ρόλο του συντονιστή), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγεννάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στρατάκος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μίλησαν για όσα έχουν γίνει για την πρώτη στήριξη των πλημμυροπαθών και όσα πρόκειται να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Κ. Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη «η σημερινή εκδήλωση είναι διαφορετική από τις άλλες, δεν πρόκειται για φιέστα, ούτε για προσπάθεια εξωραισμού της κατάστασης, την οποία γνωρίζω προσωπικά, τόσες φορές που έχω έρθει στη Θεσσαλία. Θα μιλήσουμε με συγκεκριμένους αριθμούς, δεν θέλουν παχιά λόγια οι Θεσσαλοί, θέλουν να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι», τόνισε και ανακοίνωσε πως τέλος Μαΐου θα μπουν τα 42 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Κάρλας. Τα χρήματα αυτά εγκρίθηκαν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα εκατοντάδων αγροτών που βλέπουν τα χωράφια και τον εξοπλισμό τους να παραμένει 8 μήνες μετά τις θεομηνίες “Ντάνιελ” και “Ηλίας” κάτω από τα νερά της επανασχηματισθείσας Κάρλας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την καταβολή των αποζημιώσεων και θα γίνουν περισσότερα, ενώ έχουμε μπροστά μας το μεγάλο βήμα της υιοθέτησης του καινούργιου σχεδίου για την σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων.

Λ. Αυγενάκης

«Είναι η ώρα να αποζημιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής σε παραγωγούς και κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα πως «είναι η ώρα να αποζημιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής στους παραγωγούς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι ολόκληρες αποζημιώσεις θα δοθούν τέλος τους Ιουνίου όπως ανακοινώσαμε. Όπως είπαμε και στις προκαταβολές, το ίδιο λέμε και τώρα. Μην ακούτε ότι λέγεται και γράφεται. Θα είμαστε δίκαιοι και υποστηρικτικοί» δήλωσε και πρόσθεσε: Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων χρηματοδοτήσεων- προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Το κόστος ανασυγκρότησης θα φθάσει στα 3,5 δις ευρώ και το ποσό των 569 εκατ. που έχει καταβληθεί, είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις  οι οποίες δίνονται επιπρόσθετα των τακτικών  (βασική ενίσχυση, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις κ.α.) και δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ενισχύσεις που αναμένεται να δοθούν τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2024 και αφορούν στη βασική ενίσχυση και στα οικολογικά σχήματα.

Δ. Κουρέτας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των «θεσσαλικών γεωργιών» λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερες και προσαρμοσμένες συμβουλές, εξασφάλιση ποιοτικών και ιδιότυπων προϊόντων καθώς και συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε στο σχέδιο που συνέταξαν δεκάδες συνεργαζόμενοι επιστήμονες για την αντιπλημμυρική προστασία, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στη γεωργική παραγωγή.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και στις 4 Ιουνίου θα εγκαινιαστούν τα νέα γραφεία, τα οποία θα φιλοξενούν και το στρατηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι υφυπουργοί

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουν αποζημιωθεί από την Πρώτη Αρωγή (το πρώτο στάδιο) και την Κρατική Αρωγή (το επόμενο) 50.000 δικαιούχοι σε ποσοστό 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δεσμεύτηκε ότι οι υπάλληλοι που θα επικουρούν το έργο των Επιτροπών που καταγράφουν και εκτιμούν τις ζημιές, πολύ σύντομα θα ανέρχονται σε 200 και σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία που διατηρεί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Ότι εντοπίζουμε στην πορεία το διορθώνουμε. Μην ξεχνάτε ό,τι αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς έκανε μία αναφορά στα πόσα που έχουν διατεθεί είτε από την Κρατική Αρωγή, είτε από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες, ενώ σχολιάζοντας τις οποίες καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων, δήλωσε ότι χρειάζεται σωστός έλεγχος για να υπάρξουν δίκαιες πληρωμές.

Διαμαρτυρία παραγωγών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο   «Imperial» πραγματοποίησαν αγρότες από τους δήμους Αγιάς και Τεμπών διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές από τις θεομηνίες σε μήλα και κάστανα, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους από το Πήλιο. Οι αγρότες κρατώντας σημαίες και πανό φώναξαν συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη και τεκμηρίωση στις αποζημιώσεις.

Ο κ. Αυγενάκης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ανέφερε πως το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ αποζημιώνουν με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και δεν υπάρχει κανενός είδους γεωγραφική ή άλλη διάκριση.