Στα 35 λεπτά το κιλό κόλλησε ο ηλίανθος

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ξεκίνησαν οι συμβάσεις για τον ηλίανθο, αναφέρει ο γεωπόνος Γιώργος Λαφτσής, που ασχολείται με την καλλιέργεια και με τις συμβάσεις στην περιοχή Αρριανών Ροδόπης. Τα συμβόλαια διαμορφώνονται στα 35 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, με ανοιχτή τιμή. Οι συμβάσεις είναι με την εταιρεία Agroinvest.

Σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας που αρδεύουν την καλλιέργεια ολοκληρώνεται η διαδικασία, καθώς βρίσκονται στο τελευταίο πότισμα. «Στην περιοχή μας, τα περισσότερα χωράφια είναι ξηρικά και η καλλιέργεια προχώρησε καλά. Δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν την παραγωγή». Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο και οι παραγωγοί ελπίζουν να μην κάνει καύσωνες και προκληθούν προβλήματα.

Στα Αρριανά καλλιεργούνται γύρω στα 2.500-3.000 στρέμματα, σχετικά αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι, και ο ίδιος έχει συμβάσεις για περισσότερα από 2.000. Ο κ. Λαφτσής προβληματίζεται για το κατά πόσο οι παραγωγοί βγάζουν τα έξοδά τους με τιμή στα 35 λεπτά, απαντώντας αρνητικά για αυτούς των ξηρικών χωραφιών. «Στα ποτιστικά οι αποδόσεις είναι 300 με 400 κιλά το στρέμμα, ενώ στα ξηρικά 150 με 200 κιλά θα πάρουν 70 ευρώ το στρέμμα».

Ο κ. Λαφτσής χαρακτηρίζει δύσκολη τη χρονιά για τους παραγωγούς, γιατί είχαν υψηλά εφόδια, αλλά οι τιμές δεν είναι ανάλογες. Παρότι είναι ανοιχτή, δεν βλέπει πρόθεση από βιομηχανίες βιοντίζελ να βελτιώσουν την τιμή.