Η διεκδίκηση για μια βιώσιμη ΚΑΠ έβγαλε στους δρόμους περισσότερους από 35.000 αγρότες

«Τα έντομα, το νερό, το κλίμα μας ευγνωμονούν, η κυβέρνηση όχι»

germanoi-agrotes-sto-dromo

Την εβδομάδα που μας πέρασε, περισσότεροι από 35.000 Γερμανοί αγρότες κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου, τη μέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το 11ο διεθνές Φόρουμ 70 υπουργών Γεωργίας, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας. Με το σύνθημα «ήρθε η ώρα για την αναθεώρηση των πολιτικών που προωθούν την ξεπερασμένη και επικίνδυνη βιομηχανική γεωργία», αγρότες από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια διέσχισαν τη χώρα για ένατη συνεχή χρονιά, για να διαδηλώσουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Διεκδικώντας την αναθεώρηση σε μία βιωσιμότερη ΚΑΠ, θέλησαν να πιέσουν τη γερμανική κυβέρνηση να αποφασίσει τι είδους γεωργία επιθυμεί να χρηματοδοτήσει, αξιοποιώντας τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

Η μερίδα του λέοντος πάει… στράφι

Περίπου 6,3 δισ. ευρώ από τα αγροτικά κεφάλαια της ΕΕ διανέμονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Γερμανίας κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 75% αφορά κατ’ αποκοπήν επιχορηγήσεις ανά εκτάριο. Το γεγονός αυτό ευνοεί βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, αλλά συνθλίβει τις μικρές βιώσιμες μονάδες, καθώς περίπου 3.300 μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν 1 δισ. τον χρόνο, όταν για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, που ξεπερνούν τις 200.000, αναλογούν περίπου 700 εκατ. ευρώ.

agrotes-germania-poreia«Τα έντομα, το νερό, το κλίμα μας ευγνωμονούν, η κυβέρνηση όχι», δήλωσε ο Μόριτς Σάφερ, αγρότης και βοοτρόφος από το Σβάλμταλ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που διαδήλωνε στο Βερολίνο, διεκδικώντας μία πιο δίκαιη αγροτική πολιτική. Την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής σε μια πιο βιώσιμη, δίκαιη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία υποστήριξε και ο επικεφαλής του γερμανικού Συνδέσμου Φίλων της Γης, Χούμπερτ Βάιγκερ, λέγοντας ότι «μόνο όσοι σέβονται την ευζωία των ζώων και τη προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά χρήματα».