3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΔΟΒ Κομοτηνή: Δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη το βαμβάκι

Σημαντικές εισηγήσεις, ουσιαστικός διάλογος και καίριες θεματικές χαρακτήρισαν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που διοργάνωσε την Τετάρτη στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔOB), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής, ήταν παρών και ο υπουργός ΑΑΤ.

Οι εισηγητές προσέγγισαν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, στη σκιά του σεισμού της Τουρκίας και υπό την πίεση της νέας ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας. Οι εργασίες άνοιξαν με τον χαιρετισμό του Ευθύμιου Φωτεινού, προέδρου της ΔΟΒ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού, ανάμεσά τους ένα πρόγραμμα που θα συμπεριλάβει τις Σκανδιναβικές Χώρες στο πλάνο της εξωστρέφειας.

Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σχολίασε ότι το βαμβάκι επέζησε από μια σειρά εμβληματικών καλλιεργειών χάρη στους ανθρώπους του χώρου. «Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση της στην ΕΕ, καθώς παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βαμβακιού. Πρέπει να παράγουμε ποιοτικότερα και πιστοποιημένα προϊόντα. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι και θα είναι συμπαραστάτης».

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί η «ΥΧ» καταγράφει τα κύρια σημεία των παρεμβάσεων των ομιλητών.

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Το μέλλον της καλλιέργειας

Στην πρώτη ενότητα, με θέμα «Παρόν και μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας» ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε ότι «με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση. Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκατ. ευρώ, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021». Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στο ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι, μιλώντας για πολύ καλές προοπτικές, λόγω των αναγκών της αγοράς για φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα που θα αντικαταστήσουν το πλαστικό, ανοίγοντας νέο πεδίο για το βαμβάκι που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

O Ευθύμιος Φωτεινός, απαντώντας σε ερώτηση του διευθυντή της «ΥΧ», Νίκου Λάππα, ο οποίος ήταν ο συντονιστής, για το πώς κρίνουμε τη νέα χρονιά που ξεκινάει, είπε: «Πιστεύουμε στο προϊόν και ότι μπορούμε να το αναδείξουμε περισσότερο. Είναι το εθνικό μας προϊόν, όλος ο κλάδος πρέπει να βγει μπροστά. Είναι σημαντική η συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για ν’ αναδείξουμε τις ποικιλίες». Για το 2023 δήλωσε αισιόδοξος, «γιατί η ΔΟΒ κέρδισε το εργαλείο των προπωλήσεων με μεγάλο αγώνα».

Ο Αντώνιος Σιάρκος, πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, στην ερώτηση ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ελληνικού βαμβακιού συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, είπε: «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η δεσπόζουσα θέση στην ΕΕ. Το ελληνικό βαμβάκι είναι στην όγδοη θέση παγκοσμίως. Έχει αναγνωρισμένη ποιότητα και πολύ καλή προοπτική, είναι ένα προϊόν με εμπορευσιμότητα. Το πλεονέκτημα του βαμβακιού είναι η μεγάλη συσχέτιση του φυσικού εμπορίου με τη χρηματιστηριακή αγορά. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της ημερήσιας τιμής και στον παραγωγό συνθήκες κερδοφορίας, κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο αγροτικό προϊόν».

Ο κ. Χαρουτουνιάν απάντησε στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει η επιστήμη για να περιοριστεί η άρδευση και να βελτιωθεί η ποιότητα, λέγοντας ότι «πρέπει να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνοντας την ποιότητα. Ο μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακιού παγκοσμίως είναι η Ινδία, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι στο 0,8% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι μια σωστή πιστοποιημένη ποιότητα».

Στην παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, τόνισε, σχετικά με το ΟΣΔΕ του 2022 και για το επερχόμενο του 2023, ότι «το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε προκειμένου να ανέβει η αίτηση στο κυβερνοσύννεφο. Όπως κάθε μεταρρύθμιση έχει τα ζητήματά της, αλλά στόχος της είναι να γίνει κάτι καλύτερο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την ευθύνη για υποδοχή αιτήσεων. Η αίτηση για το 2022 ήταν διαφορετική, καινούργια, λειτούργησε και, μάλιστα, ικανοποιητικά. Μένουν ζητήματα που επιδιώκουμε ως οργανισμός να βελτιώσουμε για το 2023. Γίνονται παρεμβάσεις τώρα που μιλάμε, ώστε ν’ ανοίξει πολύ σύντομα η αίτηση, να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή και πολύ πιο σύγχρονη, με σκοπό το μέλλον. Θα παρέχει διαφορετικές και σύνθετες ιδιότητες στον αιτούντα. Θα επιδιώξουμε να δίνει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν. Με την υποβολή της αίτησης να γίνεται μια αυτόματη ενημέρωση, αν είναι ή δεν είναι σωστή. Είναι δυσάρεστο όταν δεν γίνεται μια πληρωμή για ορισμένους».


B’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Καινοτομία

Στη δεύτερη ενότητα, με θέμα «Καινοτομία, απασχόληση και επιχειρηματικότητα», ο Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σχολίασε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί πρόκληση και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Καλείται να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς. Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι σε προστατευμένο περιβάλλον, θα συνεχίσει η Συνδεδεμένη». Αναφέρθηκε σε μια σειρά επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης των παραγωγών όπως και στην πιστοποίηση της ποιότητας του βαμβακιού που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 41 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προσαρμοστικότητα των παραγωγών στη νέα πραγματικότητα, ο Βασίλειος Γιαννάκος, μέλος του ΔΣ της ΔΟΒ, είπε ότι ο παραγωγός ενδιαφέρεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού, παρακολουθεί το χρηματιστήριο, τις προπωλήσεις και ζητά τον εκσυγχρονισμό σε μηχανήματα, χρήση GPS, για να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Στην ύπαρξη προοπτικής για το βαμβάκι στη νέα περίοδο, ο Δημήτρης Μελάς, σύμβουλος της ΔΟΒ, απάντησε ότι το βαμβάκι υπάρχει και θα υπάρχει και εστίασε σε ένα οξύμωρο σχήμα. «Το πρωτογενές προϊόν είναι σε ένοχη θέση. Το αποτέλεσμα όμως της επεξεργασίας είναι επιθυμητό». Τόνισε τη σπουδαιότητα η καλλιέργεια να είναι βιώσιμη, λέγοντας ότι «για να είναι βιώσιμη πρέπει να ρίξει τα κόστη, να αυξήσει την παραγωγή και την προστιθέμενη αξία». Για τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα σημείωσε ότι είναι σε συζήτηση με τη Διαχειριστική Αρχή για να ενταχθούν νέα μέτρα στη θέση του μέτρου της νιτρορύπανσης.

Στο πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αποκτήσει βιωσιμότητα το βαμβάκι, ο Νικόλαος Κολάτσος, αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΟΚ ΠΑΜ-Θ, είπε ότι «είναι απαραίτητη η καινοτομία, αλλά έχουμε μικρό κλήρο, πληθυσμό που γερνάει και έλλειψη αναδασμών. Το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι ότι δεν έγινε ένα σημαντικό εγγειοβελτιωτικό έργο, δεν λειτουργεί ΤΟΕΒ».

Ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων, είπε ότι μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεί ο θεσμός των Ομάδων Παραγωγών που δίνει σειρά κινήτρων, ανάμεσά τους και φορολογικά. Για το βαμβάκι και τα ψεκαστικά drones, είπε ότι λειτουργούν θετικά για την αποφύλλωση, αλλά είναι σε γκρίζα ζώνη και χρειάζεται άρση των εμποδίων.

Μέσω skype, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για τις χρηματοδοτήσεις που τρέχουν. «Μέσα από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, οι αγρότες μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία. Χρειάζεται επιπλέον πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων». Το 2022 η κυβέρνηση επανέφερε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, που θα δοθεί σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.


Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανταγωνιστικότητα

Στην ενότητα με θέμα «Ανταγωνιστικότητα αγροτικών εκμεταλλεύσεων – χρηματοδοτικά εργαλεία» ο Κώστας Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι το στρατηγικό σχέδιο έχει πράγματα εφαρμόσιμα, ανεφάρμοστα, συζητήσιμα και υπό αίρεση, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, αντιπρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, σε ερώτηση με ποιον τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία εξασφαλίζουν εισροές σε χαμηλότερο κόστος, απάντησε ότι η ανταγωνιστικότητα εκκοκκιστικών επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με αυτήν των παραγωγών. Αναφέρθηκε σε στοχευμένες δράσεις υπό την ομπρέλα της ΔΟΒ, σ’ αυτή την κατεύθυνση: τιμή ημέρας, προαγορές σύσπορου βάμβακος. «Ένα εξαιρετικό εργαλείο, σε νηπιακό στάδιο», που μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση καλύτερης μέσης τιμής για τον παραγωγό.

Ο Δημήτριος Πάχτας, αναπληρωτής διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μεσαίων Επιχειρήσεων και επικεφαλής των Κέντρων Χρηματοδοτήσεων Β. Ελλάδος στην Εθνική Τράπεζα, είπε ότι όλα τα εργαλεία των τραπεζών δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Επενδύσεων, του ΠΑΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είπε ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί τον παραγωγό, τους εκκοκκιστές και όλα τα μέλη της αλυσίδας αξίας.

Ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε ότι εστιάζει στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας πως οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί επιλέγουν την Τράπεζα Πειραιώς για το ΟΣΔΕ, γι’ αυτό συζητούν μαζί τους για όλα τα θέματα. «Συζητάμε οτιδήποτε αφορά το ΠΑΑ. Αντίστοιχα, ενημερώνουμε τις Ομάδες Παραγωγών, που έχουν στοχευμένες ανάγκες».

Ως προς τις ΕΑΣ, είναι πιο εξειδικευμένες τοποθετήσεις, σε σχέση και με τα τρέχοντα εργαλεία. «Σημαντικό είναι να φέρνουμε στον αγρότη μια δημιουργική συζήτηση για όλη την γκάμα των αναγκών. Φέραμε στην αγορά τη συμβολαιακή το 2013. Το βαμβάκι αποτελεί το 22% των συμβολαίων που τρέχουμε. Οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σχήμα αυτό είναι πάνω από 2.000».


Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νέα ΚΑΠ και Green Deal

Στην ενότητα «Πράσινη συμφωνία και νέα ΚΑΠ», που συντόνισε η γράφουσα, ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος Ομάδας Εργασίας των Copa και Cogeca για το βαμβάκι, μετέφερε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που εξελίσσεται και πάει να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. «Το εθνικό σχέδιο εξασφαλίζει αρκετά χρήματα, αλλά πρέπει να διανεμηθούν σωστά στις περιφέρειες και τα προϊόντα. Χρειάζεται να δούμε με μεγάλη σοβαρότητα το πρασίνισμα με τα οικολογικά σχήματα, πώς μπορούν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν τα ανάλογα στους παραγωγούς».

Τόνισε ότι είναι υπέρ του περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση να μη θίγει τα εισοδήματα των παραγωγών και την παραγωγικότητα. «Χρειάζεται πιο επιθετική πολιτική από τους ευρωβουλευτές και τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα του Νότου, γιατί έχουμε ομοειδή προϊόντα».

Για την Πράσινη Συμφωνία και τις πιθανές επιπτώσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, ο Νίκος Κουρκούτας, γενικός γραμματέας της ΔΟΒ, σημείωσε πως σύμφωνα με τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 στην Ευρώπη, θίγεται όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος, όλες οι καλλιέργειες και, κυρίως, το βαμβάκι.

Εστίασε στη ζιζανιοκτονία, μίλησε για μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και τον κίνδυνο για εισαγωγές από τρίτες χώρες ομοειδών φτηνών προϊόντων που θα παράγονται με συμβατικούς τρόπους. Συμφώνησε με τον κ. Τσιχήτα ότι επιβάλλεται πολυεπίπεδη αντίδραση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Βάσος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του ΕΣΥΦ, επεσήμανε ότι ενέχεται κίνδυνος ολοκληρωτικής απώλειας εργαλείων σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι. Ο ΕΣΥΦ σημειώνει ότι θα προκύψει πολύ σημαντικό πρόβλημα με την αντιμετώπιση ζιζανίων, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς.


Ε’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Γεωργία ακριβείας

Στην ενότητα «Γεωργία ακριβείας, ποιότητα και ταυτότητα προϊόντων – Εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα ΔΟΒ», ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αγρό, στους νομούς όπου καλλιεργείται βαμβάκι. «Μπορούμε να κάνουμε άλματα. Οι τέσσερις πιλοτικοί πειραματικοί αγροί δείχνουν την καλή δουλειά. Σχεδιάσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της καλλιέργειας, όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία και είναι ιστορικά. Έγινε καταγραφή και ψηφιοποίηση όλων των πειραματικών αγρών, ζωνοποίηση αγροτεμαχίων. Διαμορφώνονται οι συνθήκες υλοποίησης ενός οράματος για νέους ανθρώπους».

Ο Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τα δύο προγράμματα για τη γεωργία ακριβείας που γίνονται με χρηματοδότηση της ΔΟΒ. Το πρώτο ήταν προκαταρκτικό. Εξήγησε πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, λέγοντας ότι στο τέλος γίνεται αξιολόγηση της ίνας από τον κ. Νταράουσε.

Η Μάχη Συμεωνίδου, από την εταιρεία AGROAPPS που συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο παραπάνω πρόγραμμα, παρουσίασε τις υπηρεσίες τους, λέγοντας πως σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες και λύσεις στον αγροτικό τομέα. «Οι αυτοματισμοί μπαίνουν δυνατά στη ζωή μας», είπε.

Ο αγρότης Κυριάκος Κρόκος αναφέρθηκε στις καινοτομίες και στο κατά πόσο ο παραγωγός μπορεί να τις αξιοποιήσει. «Βλέπουμε οφέλη, όπως μείωση κόστους παραγωγής, καλύτερη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λίπανσης και πώς να οργανώσουμε καλύτερα την επιχείρησή μας. Η γεωργία ακριβείας είναι μονόδρομος για μας», τόνισε.

Ο Ιωάννης Μαυρουδής, σύμβουλος Επιχειρησιακής Στρατηγικής & Εξωστρέφειας της NEUROPUBLIC, είπε αρχικά ότι το 2014 ξεκίνησαν την ενασχόληση με τη γεωργία ακριβείας, προσθέτοντας ότι το πέρασμα στην έξυπνη από τη συμβατική γεωργία είναι μεγάλο. «Φροντίζουμε ο παραγωγός να αξιοποιήσει τα σύγχρονα αυτά εργαλεία που απαιτούνται ως προς τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και τη σχέση αγρότη-κράτους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις βασικές δραστηριότητες της NEUROPUBLIC, την ευφυή γεωργία και την τεχνολογική υποδομή χιλιάδων αισθητήρων που εγκαταστάθηκαν σε καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της ευφυούς γεωργίας και τη χωροταξία του gaiasense με 70 έργα, 350 σταθμούς, σε έξι χώρες, για έξι καλλιέργειες και σε έκταση 1.500.000 στρεμμάτων. Τέλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εφαρμογών που τρέχουν ειδικά στο βαμβάκι και τα ποσοστά μείωσης της χρήσης νερού, της λίπανσης και των ψεκασμών.


ΣΤ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εξωστρέφεια

Στην ενότητα «Ανάλυση και προοπτικές της αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος. Η ελληνική σοδειά στις διεθνείς αγορές» ο Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, παρουσίασε την πορεία ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού από το 2016 έως σήμερα. Μίλησε για τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες, όπως και ποιοτικά συγκριτικά στοιχεία σε επίπεδο περιφερειών.

Στις αδυναμίες της βαμβακοκαλλιέργειας, ανέφερε το υψηλό κόστος παραγωγής, την αδυναμία στην τυποποίηση και στην παραγωγή μεγάλων παρτίδων ομοιόμορφου προϊόντος που οφείλονται κυρίως στον μικρό κλήρο και στον πολυτεμαχισμό, το έλλειμμα στην ενημέρωση και την έλλειψη συνεργασιών. Πρόκρινε ως λύση τη δημιουργία οργανωμένων συλλογικών σχημάτων παραγωγής.

Ο Δημήτριος Πολύχρονος, μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και γενικός γραμματέας της ΠΕΕΕΒ, αναφέρθηκε στην αξία του ελληνικού βαμβακιού ως brand name στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές, την έμφαση που δίνουν στην παραγωγή απόλυτα πιστοποιημένων βαμβακερών νημάτων και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον από γνωστά brands για συνεργασία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να εξεταστεί το μοντέλο αναβίωσης της κλωστοϋφαντουργίας για να κερδίσουν την υπεραξία του προϊόντος. «Δεν ξέρουμε πότε και πώς θα επανέλθει η Τουρκία στο προσκήνιο» είπε, αναφέροντας ότι από τα 5,5 εκατομμύρια αδράχτια δεν γνωρίζουν πόσα καταστράφηκαν. Παρέθεσε ότι η Ελλάδα αριθμεί 150.000 αδράχτια.

Ο Ηλίας Κουρούδης, μέλος της ΠΕΕΕΒ, σχολίασε για τις προπωλήσεις βαμβακιού πως αν έχει αξιοποιηθεί ως εργαλείο κρίνεται εκ του αποτελέσματος, παρατηρώντας ότι οι παραγωγοί τις επιλέγουν με κριτήριο το κέρδος. Είπε ότι απαιτείται χρόνος για τη νέα εποχή στις αγοραπωλησίες και ενημέρωση, όχι όμως συμβουλευτικού χαρακτήρα. Για την αξιοποίηση του εργαλείου χρειάζονται σαφείς στόχοι για να υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο Ιωάννης Ψαρόπουλος, agent εμπορίας εκκοκκισμένου βαμβακιού, σημείωσε ότι «παρά τη μείωση μόνο κατά 3% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, είχαμε περισσότερο σύσπορο και εκκοκκισμένο, χάρη στη συμπεριφορά του αγρότη». Ανέφερε ότι τα ποιοτικά προβλήματα ήταν μηδενικά, στο εμπορικό σκέλος, η σοδειά ήταν πολύ ικανοποιητική και το βαμβάκι παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα εξαγωγικών προϊόντων της Ελλάδας.

Έδωσε τα στοιχεία παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης, τις εκτιμήσεις στην κατανάλωση που είναι επισφαλείς και στάθηκε στον παράγοντα Τουρκία, λέγοντας ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τον σεισμό εκτιμάται μια απώλεια κατανάλωσης 30% (600.000 τόνοι).


Ζ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Περιβάλλον

Στην τελευταία ενότητα, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην βαμβακοκαλλιέργεια», ο Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος ΔΣ του ΕΛΓΑ, είπε ότι «η κλιματική αλλαγή έχει έρθει, προκαλεί τεράστιες ζημιές και οι εισπράξεις του Οργανισμού δεν επαρκούν».

Έθεσε το ζήτημα του τι πληρώνει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις βαμβακιού το διάστημα από το 2011 έως το 2021. Όπως παρατηρεί, «υπάρχει έξαρση σε κάποια φαινόμενα και αυξητική τάση αποζημιώσεων λόγω βροχοπτώσεων. Επιπλέον, το χαλάζι έχει προκαλέσει ζημιές, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ο Γεώργιος Καραΐσκος, μέλος ΔΣ της ΔΟΒ, αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που νιώθει ο παραγωγός, τονίζοντας ότι απαιτούνται δράσεις σε εθνικό επίπεδο. «Πρέπει το βαμβάκι να περάσει από τον πρωτογενή στον δευτερογενή και μετά στον τριτογενή τομέα, να μην εξαρτόμαστε από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, την Τουρκία. Να ανοίξουμε την κλωστοϋφαντουργία, να πάμε στην υφαντουργία μας για να έχουμε προοπτική και ανάπτυξη. Πρέπει να πάμε σε καθετοποίηση παραγωγής, για να αντιμετωπίσουμε και την ανεργία». Σημείωσε ότι το βαμβάκι από άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις φέρνει 850-900 εκατ. ευρώ στη χώρα. «Αν φτιάχναμε το ύφασμα, θα φτάναμε τα 3 δισ. ευρώ».

Ο Αθανάσιος Τσούτσας, πρόεδρος του ΣΕΠΥ, σχολίασε πως η βάση για την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων είναι το γενετικό τους υλικό, που το εξασφαλίζει ο πιστοποιημένος σπόρος σποράς, διασφαλίζοντας την ποικιλιακή καθαρότητα και ταυτότητα, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τελικού προϊόντος.