Σε 46,1 εκατ. τόνους υπολογίζει το USDA την παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών φέτος

Καθοριστική για τη μείωση κατά 14,5% η υποχώρηση σε Βραζιλία και Μεξικό

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τη φετινή παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 14,5%, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή για τη σεζόν 2019/2020 σταθμίζεται σε 46,1 εκατ. τόνους, μειωμένη σε όλες τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας στον πλανήτη. Σημαντικό βάρος σε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα φέρει η μεγάλη υποχώρηση της παραγωγής της Βραζιλίας και του Μεξικού. Ενώ, δηλαδή, για τις ΗΠΑ το ποσοστό μείωσης της παραγωγής υπολογίζεται σε 5% (4,7 εκατ. τόνοι), στην ΕΕ κατά 9% (6,2 εκατ. τόνοι), στην Αίγυπτο κατά 17% (3 εκατ. τόνοι), στη Βραζιλία, που μόνη της παράγει δυόμισι φορές όσο η ΕΕ, η παραγωγή πορτοκαλιών υποχωρεί φέτος κατά 19% σε 15,6 εκατ. τόνους και στο Μεξικό κατά 45% σε 2,5 εκατ. τόνους, που χάνει δηλαδή τη μισή του παραγωγή.

Μάλιστα, στην παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού των 65 Brix για την τρέχουσα σεζόν, η μειωμένη παραγωγή της Βραζιλίας και του Μεξικού, ως αποτέλεσμα της σημαντικά λιγότερης διαθέσιμης πρώτης ύλης, είναι καταλυτική, δεδομένου ότι η συμβολή τους στην παγκόσμια παραγωγή και εξαγωγή χυμού είναι βαρύνουσα. Το USDA εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή χυμού θα «καθίσει» στους 1,6 εκατ. τόνους, υποχωρώντας κατά 23%. Έτσι, μπορεί η παραγωγή της ΕΕ να μειωθεί φέτος σε 84.000 τόνους (-21%), των ΗΠΑ σε 297.000 τόνους (κατά 10%), αλλά το 22%, ποσοστό στο οποίο υπολογίζεται η μείωση της παραγωγής χυμού στη Βραζιλία, σημαίνει ότι τη φέρνει στους 1 εκατ. τόνους, ενώ η μείωση κατά περισσότερο από 50% του Μεξικού σε 90.000 τόνους γίνεται αντιληπτό τι επίπτωση έχουν στο συνολικό παγκόσμιο αποτέλεσμα.