Οι 5 μεγάλες αλλαγές της προδημοσίευσης για τους Νέους Αγρότες

Πολύ σημαντικές ανακοινώσεις επίκεινται άμεσα για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, καθώς η προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης αναμένεται από μέρα σε μέρα, χωρίς να αποκλείεται και εντός των επόμενων ωρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΑΑ.

Εκεί, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο σκαρίφημα του υπό προκήρυξη προγράμματος. Τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα με ελκυστικούς οικονομικούς όρους, αλλά και διαφορετική στόχευση, ώστε να «πιάσει τόπο» αυτήν τη φορά το μπάτζετ, που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 400 εκατ. ευρώ.

 

Οι κύριοι άξονες του προγράμματος

Τους βασικούς άξονες του υπό προκήρυξη προγράμματος για την Εγκατάσταση των Νέων Αγροτών παρουσιάζει η «ΥΧ», κατ’ αποκλειστικότητα:

✱ Μεγαλύτερος προϋπολογισμός: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε ένα ποσό που θα προσεγγίσει τα 350 με 400 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα 10.000 δικαιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων προσκλήσεων, εκδόθηκαν αποφάσεις ένταξης για 15.585 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη, ύψους 299.588.500 ευρώ.

✱ Υψηλότερη οικονομική στήριξη, με αφετηρία τα 35.000 ευρώ: Όπως έχει γράψει η «ΥΧ», η απόφαση για υψηλότερο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι ειλημμένη, ώστε να ξεκινήσει ο νέος παραγωγός το εγχείρημά του με έναν «αέρα» που θα του επιτρέψει να στηριχθεί σε γερές βάσεις τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του. Η βάση αυτή θα είναι τα 35.000 ευρώ, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης, το ποσό αυτό θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, για δικαιούχο ορεινών περιοχών ή για κάποιον που δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία θα υπάρχει πρόσθετη ενίσχυση 2.500 ευρώ.

Για τον νεοεισερχόμενο που έχει και τις δύο ιδιότητες η επιπλέον προσαύξηση θα είναι ύψους 5.000 ευρώ, με τη συνολική ενίσχυση να διαμορφώνεται στα 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων προσκλήσεων, το βασικό ποσό ενίσχυσης ήταν τα 17.000 ευρώ, το οποίο λάμβανε αύξηση και μπορούσε να διαμορφωθεί έως και τα 22.000 ευρώ (αύξηση κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρισκόταν σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά και αύξηση κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση σε μελλοντική κατάσταση).

✱ Νέοι όροι βιωσιμότητας, στόχευση σε διαφορετικά μεγέθη: Σημαντικό στοιχείο της νέας πρόσκλησης αποτελεί η στόχευση του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη νέων παραγωγών με αναπτυξιακές φιλοδοξίες. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται αύξηση στο λεγόμενο «κατώφλι εισόδου», δηλαδή αύξηση της κατώτατης τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης. Από τα 8.000 ευρώ των προηγούμενων προγραμμάτων, αναμένεται να υπάρξει μια σημαντική αύξηση που θα ξεπεράσει ακόμα και το 50%. Η αύξηση της τυπικής απόδοσης μεταφράζεται σε στόχευση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με μεγαλύτερο μέγεθος παραγωγικής δραστηριότητας.

✱ Μεγαλύτερη διάρκεια δέσμευσης: Όπως έχει αποκαλύψει η «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ εξέταζε τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν παραγωγοί, με πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή τομέα. Κατά το παρελθόν, έχουν δοκιμαστεί διάφορες «συνταγές» για τη διάρκεια της δέσμευσης των δικαιούχων. Το 2014, για παράδειγμα, οι δικαιούχοι έπρεπε να παραμείνουν επιπλέον πέντε χρόνια μετά την εξόφλησή τους.

Αντίθετα, στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις, η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου ήταν τα τέσσερα έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, και αμέσως μετά την υποβολή της δεύτερης (τελικής) αίτησης πληρωμής, ξεκινά και η διαδικασία επιβεβαίωσης της ολοκλήρωσης της πράξης. Στη νέα πρόσκληση, η δέσμευση θα είναι σε ισχύ για τρία έως τέσσερα χρόνια μετά την εξόφληση του δικαιούχου.

✱ Υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: Ακόμα μία αλλαγή που έχει αποφασιστεί σε σχέση με παλαιότερα προγράμματα είναι η υποχρέωση των δικαιούχων να εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ελάχιστο προβλεπόμενο τζίρο 15.000 ευρώ για μια αγροτική επιχείρηση δικαιούχου.

Σε κάθε περίπτωση, με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν, σε σχέση και με την ΕΑΕ έτους 2021, καθώς η νέα πρόσκληση αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.