Έως 50% η μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω του θερμικού στρες

agelades-me-ktiniatro2
-Διαφήμιση-

Τα υψηλά επίπεδα ζέστης σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία προκαλούν σοβαρά προβλήματα θερμικού στρες στα μεγάλα ζώα, όπως τις αγελάδες. Το θερμικό αυτό στρες με τη σειρά του, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει την ικανότητα πρόσληψης τροφής, την παραγωγή γάλακτος, την ικανότητα σύλληψης του ζώου, ενώ έχει και μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Νέες επιστημονικές έρευνες εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος της θερμικής πίεσης στα μεγάλα ζώα ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και εφιστούν την προσοχή στους κτηνοτρόφους για τον περιορισμό του αντικτύπου αυτού του συνδυασμού καιρικών φαινομένων στα ζώα τους.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η φυσιολογική αυτοπροστασία του ζώου, όπως η εφίδρωση και το λαχάνιασμα, στην περίπτωση της αυξημένης υγρασίας δεν το βοηθά πλήρως να ξεπεράσει το θερμικό σοκ. Προκειμένου να γίνει μια σωστή εκτίμηση του κινδύνου θερμικής καταπόνησης, όπως υποστηρίζουν, μια καλή ένδειξη αποτελεί ο δείκτης που δηλώνει τη σχέση θερμοκρασίας-υγρασίας (THI).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι τιμές αυτού του δείκτη ξεπερνούν τις 72 μονάδες, οι αγελάδες αρχίζουν να υποφέρουν από θερμική καταπόνηση. Οι περισσότερες αγελάδες που υποφέρουν από θερμική καταπόνηση αντιδρούν με χαμηλότερη πρόσληψη ξηρής ουσίας, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το ενεργειακό ισοζύγιο (DMI). Η χαμηλότερη τιμή DMI κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες εξηγεί το 35%-50% της μείωσης της παραγωγής γάλακτος, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η προστασία ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις της θερμικής πίεσης

Η χρήση κατάλληλου συνδυασμού γρήγορων, μέτριων, αλλά και αργών ρυθμιστικών φυσικών συστατικών και προϊόντων, ενδείκνυται, καθώς μειώνονται αποτελεσματικά οι αρνητικές επιδράσεις του στρες, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και γενικότερα την υγεία και την απόδοση του ζώου.

-Διαφήμιση-