Ατομικά βοηθήματα για αποκατάσταση ζημιών σε Μεσσηνία και Λακωνία

Μία γυναίκα νεκρή από την κακοκαιρία στη Μεσσηνία. Καταστροφές σε καλλιέργειες

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές από τη θεομηνία, που έπληξε πρόσφατα τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το θέμα απασχόλησε διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, των υφυπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή και αιρετών της περιοχής, ενώ παραβρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Δυτικής Μάνης και Ευρώτα να ολοκληρώσουν τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικείες, οικοσκευές και αγροκτήματα και εντός των επόμενων ημερών να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα οικονομικής ενίσχυσής τους για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι ΚΥΑ για να εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση ατομικού βοηθήματος ύψους περίπου 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε οικίες και οικοσκευές. Επίσης, για επιχειρήσεις αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και εξόφλησή τους σε 12 -24 μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής και αποζημίωσή τους με επιχορήγηση έως και 30% της ζημιάς σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε στη σύσκεψη και επανέλαβε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η ενίσχυση των ΟΤΑ για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων -για την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού – καθώς αυτή την περίοδο στην περιοχή ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς. Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση των ρεμάτων, ενώ ο ΕΛΓΑ προχωρεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, για την αποκατάσταση των οποίων θα αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα υποβληθεί αίτημα σχετικής χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ των δύο νομών, καθώς και της εταιρείας «Μορέας», η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη -Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.