60 χρόνια ΚΑΠ με φόντο τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης

Με νωπές τις συνέπειες της πανδημίας και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη, έκλεισε φέτος τα 60 χρόνια της η ΚΑΠ, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να εορτάζουν τα γενέθλιά της, κυρίως με μηνύματα υπέρ της επισιτιστικής ασφάλειας.

Σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο φετινός εορτασμός έφερε στην επιφάνεια τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί στην ενότητα της ίδιας της Ευρώπης.

«Η ΚΑΠ εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο των ετών, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πολιτών» ανέφερε στο μήνυμά του ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ.

«Αυτοί οι καιροί μας έδειξαν ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας, ίση με την αμυντική ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια» παραδέχτηκε και εξήρε τον ρόλο των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φεσνό, εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας, υπενθύμισε ότι η σύλληψη της γεωργίας ως εργαλείου ειρήνης ήταν το επίκεντρο των στόχων των ιδρυτών της Ευρώπης. Για αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «απορρίπτουμε τη χρήση της γεωργίας ως όπλο στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία».

Ανεβάζουν τους τόνους οι Ευρωπαίοι

Τα παραπάνω λόγια αντανακλούν τη νέα πολιτική στάση που προσπαθεί τελευταία να αναδείξει η ΕΕ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία ως τη μοναδική υπεύθυνη για την επισιτιστική κρίση που ελλοχεύει.

«Η τροφή έχει γίνει πλέον μέρος του οπλοστασίου τρόμου του Κρεμλίνου. Και αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε» τόνισε την Τετάρτη 8 Ιουνίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφεί ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι από τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιρούνται τα τρόφιμα και είναι προσεκτικά σχεδιασμένες για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.