Στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ στις ζωοτροφές για φέτος

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα νέα στοιχεία για το ισοζύγιο πρωτεϊνούχων φυτών για χρήση στις ζωοτροφές, που αφορούν τη σεζόν 2022/2023. Σύμφωνα με αυτά, η ζήτηση για ζωοτροφές εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή, στους 72 εκατ. τόνους πρωτεϊνούχων.

«Η αυτάρκεια για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να παραμείνει σε ικανοποιητικό ποσοστό (77%), παρά τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα σε αραβόσιτο λόγω της ξηρασίας των καλοκαιρινών μηνών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται επίσης ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως αυτάρκης σε πίτουρα.

Επιπλέον, παραμένει ο κύριος προμηθευτής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για τον…εαυτό της, σε ποσοστό 42% της χρήσης που πραγματοποιείται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Ευρωπαίων αγροτών.

Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό χρήσης εντός ΕΕ σε γεύματα ελαιούχων φυτών, φτάνει το 27%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών εκτός από οικονομικά, φέρνει και μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Συγκεκριμένα, τα πρωτεϊνούχα ρυθμίζουν το άζωτο στο έδαφος, συντελώντας σε έναν περισσότερο βιώσιμο κύκλο θρεπτικών συστατικών στο έδαφος. Στη συνέχεια, για πολλοστή φορά, υπογραμμίζεται η σημασία της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ σε εισαγόμενες ζωοτροφές (σ.σ. κυρίως σόγιας) με τη διευκρίνιση ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν την ανάγκη αυτής της απεξάρτησης ακόμα πιο επιτακτική.