Στα 80 λεπτά κλείνει η σεζόν για τις υπερπρώιμες ποικιλίες για το ροδάκινο

Με ενθαρρυντικά μηνύματα από την αγορά, αν και ακόμη με χαμηλά τονάζ, όπως είναι αναμενόμενο για τις υπερπρώιμες ποικιλίες, και κάποιες απώλειες που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών και φαινομένων που σημειώθηκαν τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο όσο και κατά την περίοδο των πρώτων κοπών, ξεκίνησε η σεζόν για το ροδάκινο. Η χρονιά έκανε ποδαρικό με την τιμή παραγωγού στα 90 λεπτά-1 ευρώ, για να διαμορφωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο στα 70-80 λεπτά, αφήνοντας πίσω την περσινή δύσκολη σεζόν, με βάση τις πρώτες χειροπιαστές ενδείξεις.

Βάσιμες προσδοκίες για μια καλή χρονιά και εμπορικά

«Κόψαμε πρώτη μέρα στις 19 Μαΐου και τα πρώτα φορτία τα στείλαμε στο εξωτερικό δέκα μέρες μετά, στις 29 του μήνα. Δείκτης για την πορεία της σεζόν θα είναι οι επόμενες ποικιλίες με τα μεγαλύτερα τονάζ, ωστόσο είναι σαφές ότι φέτος η χρονιά χαρακτηρίζεται από καλύτερη ζήτηση. Εάν δεν μας κάνει… νούμερα ο καιρός, έχουμε λόγους να προσδοκούμε σε μια καλή σεζόν», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμονας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή στις υπερπρώιμες ποικιλίες είναι μικρότερη από πέρσι και χαρακτηρίζεται από ακαρπία σε ένα σεβαστό ποσοστό της καλλιέργειας, στις περιοχές που χτυπήθηκαν από παγετό, ενώ στις πρώιμες ποικιλίες αναμένεται βελτιωμένη εικόνα. Ο κ. Οβεζίκ εκφράζει, πάντως, μια σχετική επιφύλαξη, δεδομένου ότι, όπως είπε, το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη Κυριακή και οι έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας όλο το τελευταίο εικοσαήμερο δείχνουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στα δέντρα, λόγω του στρες που υπέστησαν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή ροδάκινου στην Επισκοπή και αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι κοπές των υπερπρώιμων ποικιλιών. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής, Δημήτρης Λογγιζίδης, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή κατά 20% στα υπερπρώιμα, την οποία αποδίδει στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που προηγήθηκε, που επηρέασαν το δέσιμο των καρπών.

«Όμως, λιγότεροι καρποί στα δέντρα σημαίνει και καλά μεγέθη, άρα μεγάλα νούμερα, που σε συνδυασμό με τις καλύτερες τιμές μας δίνει τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε την απώλεια από τη μειωμένη καρπόδεση και στις επόμενες ποικιλίες βελτιώνεται και η εικόνα των αποδόσεων», σημείωσε ο ίδιος. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Λογγιζίδης, η εμπορία και η τιμή παραγωγού είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι στις πρώτες ποικιλίες, καθώς ξεκίνησε στα 90 λεπτά για τις πρώτες μέρες και διαμορφώθηκε στα 70 λεπτά στην κλούβα για τις επόμενες. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, με δεδομένη και τη μείωση της παραγωγής άλλων ροδακινοπαραγωγών χωρών, ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία που προδιαγράφεται σήμερα και στις άλλες ποικιλίες», κατέληξε.

Από 65 μέχρι 80 λεπτά πωλούν οι παραγωγοί, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας, επιβεβαιώνοντας και από τη δική του σκοπιά τη βελτιωμένη εμπορία σε σύγκριση τουλάχιστον με πέρσι, ενώ για ενδιαφέρον από την αγορά και τιμή παραγωγού στα 70-75 λεπτά έκανε λόγο η διευθύντρια πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Σούλα Σερντάρη.