86η ΔΕΘ: Η κτηνοτροφία στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη για την αγροδιατροφή

Στη στήριξη των κτηνοτρόφων θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ».

Επιπλέον, και με βάση το ρεπορτάζ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειες, θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τους παραγωγούς, εντάσσοντάς τους είτε μεμονωμένα (ως επαγγελματίες δηλαδή), είτε ως νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι περιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, χωρίς να παραλείψει και κάποια μέτρα του ΠΑΑ, όπως οι Νέοι Αγρότες.

 

Ζωοτροφές

Πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο «καλάθι» μέτρων θα προστεθούν εξαγγελίες που βασίζονται στα κοινοτικά κονδύλια για τις λεγόμενες «πολεμοενισχύσεις», οι οποίες αφορούν περί τα 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και 26,3 εκατ. ευρώ (από το αποθεματικό κρίσης) υπέρ ομάδων παραγωγών σε συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με πηγή από την Πλατεία Βάθη, το πακέτο των 90 εκατ. ευρώ πρόκειται να εξειδικευτεί μέσα στην εβδομάδα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, με την πρόταση της χώρας ωστόσο να υποβάλλεται αυτές τις ημέρες στην Κομισιόν, ώστε να λάβει το πράσινο φως.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να αναφέρεται και στην αξιοποίηση δημόσιας/δημοτικής γης ως μερική λύση για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων από τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών, αλλά και ως χρυσή τομή για την ορθή διαχείριση της γης, την αξιοποίησή της και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς της. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί αυτή η πρόταση συνολικά στη χώρα, πρέπει αφενός να έχουν ολοκληρωθεί τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης από τις περιφέρειες, αφετέρου να ολοκληρωθούν Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες.

Πρόγραμμα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην τελετή εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ και θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την επόμενη ημέρα το πρωί ακολουθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι, όπως κάθε χρόνο, τη διοργάνωση θα επισκεφθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η 86η ΔΕΘ υποδέχεται μέσα από τον θεσμό της τιμώμενης χώρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων. Επιπλέον, εστιάζει το ενδιαφέρον της στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, αναπτύσσονται εννέα θεματικές ενότητες, από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία-διατροφή και την εκπαίδευση.

Παράλληλα με τις πολυποίκιλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απαρτίζουν τη διοργάνωση, η ΔΕΘ, θέλοντας να αποτίσει τη δέουσα τιμή στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προετοιμάζει ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς».

Η 86η ΔΕΘ θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00.