8th European Congress of Young Farmers – Δυναμική και με μηνύματα η ελληνική συμμετοχή

Με μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση της συμμετοχής της ΠΕΝΑ, όπως και άλλων 16 συμμετοχών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διαγωνισμός 8th European Congress of Young Farmers ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συναρπαστικά μηνύματα από τους νέους αγρότες της ΕΕ.

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος, ο γενικός γραμματέας, Στέλιος Βογιατζής, και η διαγωνιζόμενη Ηλιάνα Μαλίχιν, νέα αγρότισσα από το Ρέθυμνο, η οποία παρουσίασε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου τη δραστηριότητά της.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου, με οικοδεσπότες ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου που καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των νέων αγροτών για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσής τους, διότι αποτελούν τη συνέχεια και το μέλλον του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα αντιμετώπισης της επισιτιστικής ασφάλειας, λέγοντας ότι, χωρίς τους αγρότες, αυτή θα χαθεί και μάλιστα σύντομα.

Περιγράφοντας την κατάσταση του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα σήμερα, ο επίτροπος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών είναι 57 χρονών, η αναλογία εισόδου-εξόδου από το επάγγελμα είναι 1 προς 10 και από αυτούς το 28% είναι γυναίκες. «Το 2010 είχαμε 9 εκατομμύρια αγρότες και το 2020 μόλις 7 εκατομμύρια. Αν σε αυτούς υπολογίσουμε ότι το 1,8 εκατομμύρια είναι κάτω των 44 ετών, καταλαβαίνουμε πού οδηγείται ο αγροτικός τομέας», κατέληξε.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Diana Lenzi, πρόεδρος της CEJA, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα των νέων αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθυνόμενη στους ίδιους, είπε ότι πρέπει να ενδυναμώσουν τη φωνή τους, ώστε να διεκδικήσουν κίνητρα για την είσοδο, αλλά και την παραμονή στο επάγγελμα. «Μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και αναγκαία αγροτικά εργαλεία, οι αγρότες μπορούν να μείνουν στην ύπαιθρο και να συνεισφέρουν στην αγροτική ανάπτυξη», είπε η πρόεδρος.

Παρέμβαση ΠΕΝΑ

Για μία δυναμική παρουσία της εθνικής συμμετοχής έκανε λόγο ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της ΠΕΝΑ. Είπε ότι η συμμετοχή της οργάνωσης στα ευρωπαϊκά δρώμενα «δίνει μία άλλη διάσταση και δυναμική στους νέους αγρότες της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ηλιάνας Μαλίχιν στον διαγωνισμό, είπε ότι η παρουσία της είναι από μόνη της ξεχωριστή τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, καθώς προέρχεται από μία περιοχή της Κρήτης με σημαντικά προβλήματα. «Η Ηλιάνα παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη πρόταση αγροτικής ανάπτυξης, σε έναν τόπο στον οποίο πάνω από το 90% της παραγωγής έχει καταστραφεί από πυρκαγιές. Η θέληση και η δυναμική της εμπλουτίζουν τον ίδιο τον διαγωνισμό και η παρουσία της αποτελεί έμπνευση για τους νέους αγρότες όλης της Ευρώπης», τόνισε.

Δράσεις και συμμετοχές

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρότζεκτ cap4all, που αφορά μία καμπάνια όπου ουσιαστικά κάνει πιο οικεία την αγροτική παραγωγή σε μικρούς μαθητές.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα βίντεο των συμμετεχόντων από τις 16 χώρες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έγινε η αξιολόγηση και ανακοινώθηκαν οι νικητές ανά κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, για το καλύτερο ψηφιακό πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα, νικητές αναδείχθηκαν οι νέοι αγρότες από τη Ρουμανία. Για το πιο ανθεκτικό πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα, το βραβείο πήρε η Αυστρία και στην ενότητα για το καλύτερο πρότζεκτ βελτίωσης στις αγροτικές περιοχές, το βραβείο έλαβε επίσης η Ρουμανία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή νέων αγροτών από χώρες της ΕΕ.

Η ελληνική παρουσία στον διαγωνισμό

Η Ηλιάνα Μαλίχιν, ξεκινώντας τη συνεργασία της με αμπελοπαραγωγούς από χωριά του Ρεθύμνου, προσπαθεί να αναδείξει την αμπελουργική ιστορία που έχει το καθένα. Δίνει κίνητρο στους νέους να επιστρέψουν και να παραμείνουν στο χωριό τους, καθώς τους εγγυάται ένα πολύ καλό εισόδημα, από την ενασχόληση με τα αμπέλια.

Η εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας της συνεργασίας της με τους αμπελουργούς. Μέσα από αυτήν τη σχέση, προάγει το ομαδικό πνεύμα, καθώς οι παραγωγοί καλούνται να συνεργαστούν με διάφορους τρόπους. Καλλιεργούν πλέον βιολογικά, προστατεύοντας τη φύση, την υγεία των συγχωριανών τους, αλλά και του καταναλωτή.

Η κίνηση αυτή έφερε άνθηση της οικονομίας όχι μόνο στα χωριά, αλλά και σε επίπεδο νομού. Οι επισκέπτες που προσελκύει το οινοποιείο είναι πολλοί, ενώ ειδικοί του χώρου και δημοσιογράφοι έχουν φιλοξενήσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κάνοντας φημισμένη την Ηλιάνα και δίνοντας υπεραξία στον τόπο της.

Οι αμπελώνες στις Μέλαμπες να ενταχθούν στην UNESCO

Οι καλλιέργειες της Ηλιάνας στις Μέλαμπες του νότιου Ρεθύμνου αποτελούνται από 350 στρέμματα αυτόρριζου αμπελώνα, με την ηλικία των αμπελιών πολλές φορές να ξεπερνάει και τα 200 έτη.

Η αμπελουργός κατάφερε να αναδείξει τους αμπελώνες αυτούς, τους καλλιέργησε βιολογικά, ενώ αναβίωσε και πολλούς από αυτούς, που ήταν εγκαταλειμμένοι για πολύ καιρό.
Η πρόταση λοιπόν αυτός ο αμπελώνας να ενταχθεί στην UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έπεσε ξανά στο τραπέζι, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταγραφεί και θα προστατευτεί ο τόπος.