Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Our Ocean Conference 2024: 21 δεσμεύσεις και 780 εκατ. ευρώ για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Προβλέπεται η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030
20/04/2024
3' διάβασμα
our-ocean-conference-2024-21-desmefseis-kai-780-ekat-evro-gia-tin-prostasia-ton-ellinikon-thalasson-319011

Τη δημιουργία ενός νέου Ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», που φιλοξενήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και υπουργών, ερευνητών, ωκεανογράφων και εκπροσώπων σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Οι πόροι του Ειδικού Ταμείου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα προέλθουν από τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference», η Ελλάδα ανέλαβε 21 δεσμεύσεις, ύψους 780 εκατ. ευρώ, για την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση των ωκεανών και των θαλασσών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μεταξύ των σημαντικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελλάδα είναι:

✱ Η δημιουργία των δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, τα οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα αυξήσουν το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας κατά 80%, καλύπτοντας συνολικά περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας.

✱ Η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα, που θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

✱ Η λειτουργία από το 2026 ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης και «περιπολίας» των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, με τη χρήση δορυφόρων, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης κ.ά.

✱ Ο περιορισμός και η απομάκρυνση των πλαστικών σκουπιδιών από τα ελληνικά ύδατα κατά 50% και από τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.

Παράδειγμα βιώσιμης αλιείας το «Αμοργόραμα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, εξήρε στην ομιλία του τη σημασία της βιώσιμης αλιείας και την αναγκαιότητα της οικολογικής ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο κ. Αυγενάκης έφερε ως παράδειγμα βιώσιμης αλιείας το «Αμοργόραμα», το οποίο, όπως είπε, αποτελεί συμφωνία των αλιέων της Αμοργού να διακόπτουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες κατά τους αναπαραγωγικούς μήνες των ψαριών, δηλαδή τον Απρίλη και τον Μάη, ώστε να ελαφρύνουν το φορτίο που επιφέρει η αλιεία στον βυθό και στα τοπικά οικοσυστήματα, δίνοντας στους πληθυσμούς των τοπικών θαλάσσιων ειδών την ευκαιρία να ανακάμψουν από τη σύγχρονη εντατική αλιεία.