9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: Δρόμους για τα προϊόντα της Μακεδονίας στη γερμανική αγορά άνοιξε η συνάντηση της Φλώρινας

Τα παραδοσιακά, αλλά και τα σύγχρονα και τα τοπικά προϊόντα της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Δ. Μακεδονίας, που ξεχωρίζουν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, «συστήθηκαν» σε Γερμανούς επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 9ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων.

Επρόκειτο για εκπροσώπους επτά δυναμικών γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων και ποτών, που διερεύνησαν τις ευκαιρίες συνεργασίας, αλλά και τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών συνεργασιών με 33 ελληνικές εταιρείες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς, προκειμένου τα προϊόντα αυτά να μπουν στη γερμανική αγορά. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους στόχους και τους σκοπούς της πραγματοποίησης του φόρουμ, ενός σημαντικού θεσμού του πρωτογενούς τομέα, της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων και της ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωποι επτά γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων και ποτών διερεύνησαν τις ευκαιρίες συνεργασίας και τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών συνεργασιών με 33 ελληνικές εταιρείες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς

Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Με τίτλο «Νέοι εξαγωγικοί ορίζοντες για την αγροδιατροφή – Προϊόντα της Δ. Μακεδονίας στη γερμανική αγορά», το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων πραγματοποιήθηκε φέτος στη Φλώρινα το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου και αποσκοπούσε στην ανάδειξη των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων της περιοχής και της προώθησής τους στην απαιτητική αγορά της Γερμανίας.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, την Enterprise Greece Invest & Trade και το Επιμελητήριο Φλώρινας. Τελούσε, δε, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε χρυσό χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ τέθηκαν κρίσιμα για τον αγροδιατροφικό κλάδο ζητήματα, όπως η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, το δυναμικότερο άνοιγμά τους στη γερμανική αγορά και η αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης επενδυτικών ή άλλων σχετικών δράσεων.

Προτεραιότητα η ενίσχυση της εξωστρέφειας

Ειδικότερα για την εξωστρέφεια, ο διευθύνων σύμβουλος της BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, είπε χαρακτηριστικά ότι ο αγροτικός τομέας έχει τη δυνατότητα να αποσβένει ταχύτατα τα λειτουργικά του κόστη και, κυρίως, να οδηγείται σε υπεραξίες, τις οποίες δύσκολα θα κέρδιζε από την εγχώρια αγορά.

Προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική του τομέα, ο κ. Γούναρης παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι «η αξία της αγροτικής παραγωγής υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ, με το 23,3% αυτής να προέρχεται από τη ζωική παραγωγή και το 74% από τη φυτική. Η χώρα διαθέτει 685.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχούν στο 6,7% του συνόλου των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων, ενώ ο αγροτικός τομέας απασχολεί 1,1 εκατ. εργαζόμενους».

Πάντως, ο κ. Γούναρης στάθηκε και στις προκλήσεις της αγοράς, που δεν είναι άλλες, όπως είπε, από την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας, την οργάνωσή της σε μεγαλύτερες οντότητες και την ενίσχυση της τυποποίησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πάγια προτεραιότητα του επιμελητηρίου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων μελών του, ώστε να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες στρατηγικές ανοίγματός τους στις διεθνείς αγορές.

Επισήμανε, ωστόσο, πως για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας αναγκαιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των απαραίτητων συγκοινωνιακών υποδομών και έργων, όπως του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού και της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το Μοναστήρι, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Εξαγωγές και επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Γραβάνης, διευθυντής Μικρομεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων – Αγροτικά Προϊόντα Τρόφιμα και Ποτά Enterprise Greece, αναφέρθηκε στον ρόλο του Οργανισμού που ακουμπά, όπως είπε, στους δύο από τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας: των εξαγωγών και των επενδύσεων.

«Οι ελληνικές εξαγωγές από το 2010 έως σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Το 2020-2022 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο, με τις ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ εν μέσω απρόβλεπτων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η αύξηση των εξαγωγών το 2022 κατά 6,85 δισ. ευρώ, ή 24%, είναι από μόνη της μια τεράστια επιτυχία», σημείωσε ο κ. Γραβάνης.

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή κινήθηκε ο χαιρετισμός του Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, γενικού διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είπε, «ο σχεδιασμός είναι καθοριστικής σημασίας και περνά και από τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Για την Τράπεζά μας, αυτή πρέπει να επικεντρώνεται στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα».

Την εναρκτήρια ομιλία του φόρουμ πραγματοποίησαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, και ο senior director Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης. Ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε στους πέντε κοινούς στρατηγικούς άξονες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, με στόχο τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στο νέο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες, έχοντας υιοθετήσει πλήρως τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τις επιμέρους στρατηγικές της για τη γεωργία «Farm to Fork» και τη «Βιοποικιλότητα», ως κεντρική επιλογή για την αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζουν σε πέντε τομείς: στην ενημέρωση, στη διαβούλευση και στην ευαισθητοποίηση των παραγωγών και του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, στις ευκαιρίες και τα οφέλη της μετάβασης σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Ακόμη, ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και στην ενθάρρυνση των startups και των υγιών συλλογικών γεωργικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη στήριξη της βιωσιμότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων

Ο senior director Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χανιωτάκης μίλησε για την υλοποίηση επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη στοχευμένη χρηματοδότηση. Όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να στηρίξει χρηματοδοτικά τον τομέα, με στόχο την έξυπνη, πράσινη και συνολικά βιώσιμη ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφώσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά σχήματα για την αξιοποίηση των επιχορηγούμενων προγραμμάτων από τους παραγωγούς και εμπλουτίζει συνεχώς τα προσφερόμενα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά της εργαλεία για την υλοποίηση κάθε υγιούς επενδυτικού σχεδίου. «Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ως στρατηγική επιλογή της τη στήριξη του αγροτικού τομέα, διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού των αγροτών καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων», κατέληξε ο κ. Χανιωτάκης.

Θεματικές ενότητες φόρουμ

Στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ, τέθηκαν δύο ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, που αφορούσαν τις εξαγωγές και τις στρατηγικές δικτύωσης.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, με τίτλο «Ανοίγοντας δρόμους για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων», μίλησε η διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest, Μιχαέλα Μπαλή, ο Νικήτας Ποθουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης και ο Χρήστος Μπόσκος από το Οινοποιείο Βεγορίτις.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία εστίασε στις στρατηγικές δικτύωσης και στα εργαλεία προώθησης παραγωγών στην αγορά τροφίμων και ποτών, τοποθετήθηκαν ο Θεόδωρος Ξυπολιάς, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β’, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας του Βερολίνου και, με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η Silke Michel, γενική διευθύντρια της πρωτοβουλίας «Genussla» και εκπρόσωπος της περιφέρειας Bamberg (Τομέας Βιώσιμης Ανάπτυξης).

Στην ίδια ενότητα μίλησε και ο τ. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής «AGROMACEDONIA», Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων και ποτών.