Πολιτικό σεισμό φέρνει το σκάνδαλο «Novartis»

Σε 10 κάλπες κληρώνει ποιος πάει σε προανακριτική…

Αναταραχή επικρατεί στη Βουλή, μετά την ιστορία με το σκάνδαλο “Novartis” και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, όπως προβλέπεται θεσμικά, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί (Σαμαράς, Πικραμένος Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Λοβέρδος, Άδ. Γεωργιάδης, Στουρνάρας κ.ά.). Ήδη εκπρόσωποι των κομμάτων, ενημερώθηκαν για τη δικογραφία, αν και η διαδικασία αυτή, πάλι για θεσμικούς λόγους, διακόπηκε.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα – τον οποίο χαρακτήρισε “ετοιμόρροπο” και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ και νυν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλου, για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά και κατά των συνεργών τους. Ο κ.Σαμαράς επέμεινε ότι οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν και πως πρόκειται «για αδίστακτη και γελοία σκευωρία». Υποστήριξε ότι κάποιοι ενοχλούνται με την παρουσία του και  ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι το κατηγορητήριο, θυμίζει παλαιές εποχές. Υποστήριξαν πως το διάστημα αυτό η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 65% και υποστήριξαν ότι η διαδικασία αυτή θυμίζει τις μέρες του ’89, δεδομένου ότι τρέχουν πολιτικές εξελίξεις, που συνδέονται με το Μακεδονικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο φάκελο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατηγορούνται  πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, ότι προωθούσαν προνομιακά την εταιρία, η οποία υπερτιμολογούσε φάρμακα. Πολιτικοί, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis χαρακτήρισαν τη διαδικασία αίωλη και ετοιμάζονται να κάνουν μηνύσεις, καθώς για κάθε άνθρωπο που κατονομάζεται στη δικογραφία, η ταρίφα είναι άνω των 200 χιλιάδων ευρώ, με στόχο, να κατηγορηθούν, όπως λένε,  για κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες επισείουν βαρύτατες ποινές.

Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές πρόκειται να ζητήσουν άρση της προστασίας μαρτύρων, που υπάρχουν στο φάκελο της δικογραφίας, από τη Βουλή, διότι, όπως ειπώθηκε, δεν υφίσταται νομικά ο λόγος προστασίας των συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι φέρονται από τις καταθέσεις τους να έχουν γνώσεις φαρμακευτικές. Μάλιστα, πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται μίλησαν για «απίθανο θεσμικό καλαμπούρι», διότι η όλη διαδικασία δεν στέκει νομικά κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για υπερβολές τύπου πάμπερς. Άφησε, δε να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει δικαίωση στην Ελλάδα τότε θα στραφεί σε διεθνείς θεσμούς Δικαίου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία ο εκπρόσωπος της Novartis, σύμφωνα με τις καταγγελίες τριών μαρτύρων, Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας, εμφανίζεται πως πηγαινοερχόταν με βαλίτσες ή τσάντες και φακέλους δωροδοκώντας ακόμη και πρωθυπουργούς και υπουργούς αλλά και δημοσιογράφους είτε απευθείας με μαύρο χρήμα είτε μέσω εταιριών, παρέχοντας υπηρεσίες και ξεπλένοντας χρήματα.  Σε δηλώσεις του ο κ.Φρουζής τόνισε πως ουδέποτε έκανε αυτή τη δουλειά.