Σπάσιμο συμβολαίων και αθέτηση πληρωμών καταγγέλλουν Ισπανοί αγρότες

Προσφεύγουν δικαστικά για αυθαιρεσίες των εμπόρων

ispanoi-agrotes
Προς τις αίθουσες των δικαστηρίων οδεύει η κρίση των εσπεριδοειδών στην Ισπανία, καθώς οι συλλογικοί φορείς των παραγωγών προτρέπουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές μέσω της δικαστικής οδού.

Σε ρεπορτάζ της διεθνούς ιστοσελίδας FreshPlaza, γίνεται λόγος για χαοτική και απελπιστική κατάσταση την οποία διέρχονται χιλιάδες καλλιεργητές της ποικιλίας Βαλέντσια, εξαιτίας των δυσμενών αποτελεσμάτων που είχε η φετινή σεζόν για τα πορτοκάλια, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να είναι έτοιμοι να κινηθούν δικαστικά. Η νομική υπηρεσία της Ένωσης Αγροτών της Βαλέντσια (AVA-ASAJA) ανέφερε ότι ήδη κατακλύζεται από υποθέσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αγωγές.

Οι δικηγόροι της αγροτικής οργάνωσης διαβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του κλάδου. Αυτές έχουν κατηγοριοποιηθεί με βάση τρεις παρατυπίες που τιμωρούνται από τον νόμο: αθέτηση συμβολαίων, αθέτηση πληρωμών και πιθανολογούμενη ύπαρξη υπερβολικών απορρίψεων ποσοτήτων προϊόντων κατά τη διαδικασία της διαλογής. Η πιο συχνή αθέτηση είναι η ξαφνική άρνηση από συγκεκριμένους εμπόρους να συλλέξουν όλη την παραγωγή ή ένα μέρος της, βάσει της συμφωνίας που περιλαμβάνεται στα συμβόλαια.

Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις εμπόρων, οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν για τα φρούτα ή άλλων που προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές ή που αποφασίζουν να πουλήσουν χωρίς εκ των προτέρων συμφωνημένη τιμή. Όσον αφορά την απόρριψη ποσοτήτων, μερικές φορές φτάνουν ακόμα και το 70% του προϊόντος που παρέλαβαν, το οποίο, δεδομένου ότι υποτίθεται πως δεν ανταποκρίνεται στις εμπορικές προδιαγραφές δεν πληρώνεται στον παραγωγό.

Ο πρόεδρος της AVA-ASAJA, Cristobal Aguado, περιγράφει την κατάσταση στον κλάδο ως εκρηκτική και προτρέπει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πρακτικές όπως οι παραπάνω, «να προσφύγουν δικαστικά και να απαιτήσουν αυτά που δικαίως τους ανήκουν. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί έμποροι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά η τάση που βλέπουμε στον αριθμό των παραβιάσεων μας θέτει σε επιφυλακή». Ο ίδιος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στις αρχές, και πιο συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Πληροφόρησης και Ελέγχου Τροφίμων, που υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας, ζητώντας να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο θέμα και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες κυρώσεις.