Αυτό το άρθρο είναι 74 μηνών

Κρεμμύδι: Σε… βρεγμένα κάρβουνα οι καλλιεργητές

Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια σποράς
18/02/2019
2' διάβασμα
kremmydi-se-vregmena-karvouna-oi-kalliergites-149061

Στην περιοχή της Βοιωτίας και στην Κεντρική Εύβοια, οι παραγωγοί κρεμμυδιού ξεκινούσαν συνήθως τις σπορές στα χωράφια τους στα μέσα Ιανουαρίου. Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα είχαν σαν αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι καλλιεργητικές προετοιμασίες, με κίνδυνο να μη γίνουν καθόλου σε πολλά χωράφια. Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι στιγμής οι σπορές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ελάχιστες. Μία περαιτέρω αρνητική εξέλιξη θα έχει συνέπειες για τους παραγωγούς, αλλά και για την τοπική οικονομία. Αναλύοντας την επιστημονική θέση, ο Λουκάς Λαλιώτης, γεωπόνος από τη Θήβα με πολυετή εμπειρία στον τομέα του κρεμμυδιού, δηλώνει τα εξής: «Μέχρι στιγμής στην περιοχή μας μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες στρέμματα έχουν σπαρθεί. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο φυτεύονται πάνω από 15.000 στρέμματα, καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Για να μπορέσουμε να έχουμε μία κανονική σπορά, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να μην πέσει ούτε σταγόνα βροχής στην περιοχή μας για να στραγγίσουν τα χωράφια από το νερό, κάτι το οποίο, όμως, δεν είναι ορατό, αν κρίνουμε και από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας».

Μικρή και ποιοτικά υποβαθμισμένη η παραγωγή

Τι θα συμβεί, όμως, αν οι σπορές γίνουν τον Μάρτιο, με ανεβασμένες θερμοκρασίες; Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγεί ο κ. Λαλιώτης, «λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, τα νεαρά φυτά του κρεμμυδιού είναι περισσότερο ευάλωτα στις ασθένειες. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται την περίοδο του καλοκαιριού, όπου τα φυτά αυτά δεν θα προλάβουν να σχηματίσουν μεγάλο βολβό, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη».

Για τις άλλες περιοχές που καλλιεργούν κρεμμύδι, όπως η Λοκρίδα και η Λάρισα, επειδή είναι οψιμότερες ίσως να μην αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στις φθινοπωρινές σπορές του κρεμμυδιού μικρού βιολογικού κύκλου, υπάρχουν έντονα σημάδια σηψιρριζίας των φυτών από τις μεγάλες ποσότητες νερού.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: