Στον Δήμο Λαμιέων, τελικά, η Πανελλήνια Έκθεση

panelinia-ekthesi-lamias

Μία νέα σελίδα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ανοίγει για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (ΠΕΛ) μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων και εγκαταστάσεων της ΠΕΛ. Με την απόφαση αυτή καταργείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας» και παραχωρούνται από το ελληνικό Δημόσιο κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα για χρονικό διάστημα 30 ετών, τα ακίνητα προς τη νέα ανώνυμη εταιρεία. Η αναπτυξιακή αυτή εταιρεία θα έχει μετόχους τον Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

 Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε μία προσπάθεια εξυγίανσης του Νομικού Προσώπου της Έκθεσης με τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου. Το πόρισμα κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση τυχόν ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων χρεών, με συνέπεια τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΠΕΛ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η αδυναμία άσκησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι και σήμερα. Με τη νέα διοίκηση και βασικό μέτοχο τον Δήμο Λαμιέων διασφαλίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό η εκπλήρωση των σκοπών της έκθεσης. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις, προβλέπεται αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για διάστημα δύο χρόνων, ώστε να υπάρξει ομαλή λειτουργία του νέου φορέα για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Η πανελλήνια έκθεση Λαμίας είχε ιδρυθεί με νόμο του 1975 που όριζε ως έδρα τη Λαμία. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν η διοργάνωση ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης, με στόχο την προβολή και την προώθηση πάσης φύσεως γεωργικών μηχανημάτων, την παρουσίαση της προόδου στην εκμηχάνιση της γεωργίας και των αγροτικών βιομηχανιών, όπως και τη δημιουργία κινήτρων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.