Εαρινές σπορές: Βίοι αντίθετοι για βαμβάκι και αραβόσιτο

kalampoki sigomidi

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή

Σ ε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σπορά του αραβοσίτου ανά τη χώρα, με τις πρώτες ενδείξεις ελλείψει στοιχείων από το ΟΣΔΕ να συντείνουν σε μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο δεδομένος προβληματισμός για τη στάσιμη τιμή του προϊόντος, το υψηλό κοστολόγιο σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας των αυξημένων αναγκών της καλλιέργειας σε νερό και η κατάρρευση της κτηνοτροφίας, φαίνεται πως διατηρεί το πτωτικό κλίμα στο προϊόν που υπήρχε και πέρσι. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα για το βαμβάκι είναι ενθαρρυντικά με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν υπολογίσιμη αύξηση εκτάσεων με ορισμένους να την τοποθετούν στο 10%. Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν, πάντως, να εξαχθούν όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του ΟΣΔΕ.

Ελαφρώς πτωτική η τάση στο καλαμπόκι

«Η σπορά του καλαμποκιού έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στο 40%, αλλά δεν πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες λόγω της ανομβρίας», ανέφερε στην «ΥΧ» ο Παύλος Αραμπατζής, γραμματέας της ΕΑΣ Βισαλτίας και παραγωγός αραβοσίτου: «Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι φέτος θα έχουμε περίπου τα ίδια στρέμματα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, ωστόσο το κλίμα τα τελευταία χρόνια είναι πτωτικό και φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα επιφέρει ακόμα και κοινωνικές επιπτώσεις». «Είμαστε στη μέση της σποράς», δήλωσε στην «ΥΧ» ο Βεργής Τσελέπης παραγωγός από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. «Θεωρώ ότι, σε γενικές γραμμές, οι εκτάσεις θα παραμείνουν σταθερές. Ένας παράγοντας που ευνοεί το καλαμπόκι είναι ότι έχει ακριβύνει το τριφύλλι. Από την άλλη, είμαστε κοντά από περιοχές που όλοι γνωρίζουμε ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές φθηνού προϊόντος τα τελευταία χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Αρκετοί παραγωγοί που καλλιεργούσαν τεύτλα θα στραφούν στο βαμβάκι που βλέπουμε να ανεβαίνει, παρά το γεγονός ότι πέρσι ο κόσμος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την τιμή».

«Οι παραγωγοί, εκτός των άλλων, δεν έχουν τους αποθηκευτικούς χώρους και αναγκάζονται να πουλάνε το προϊόν αμέσως μετά τη συγκομιδή»

Προς το τελείωμα οδεύουν οι σπορές αραβοσίτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέα Λιούτα: «Είμαστε προς το τελείωμα με τις σπορές, ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα, καθώς δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο, μια πρώτη αίσθηση είναι ότι οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Οι παραγωγοί, εκτός των άλλων, δεν έχουν τους αποθηκευτικούς χώρους και αναγκάζονται να πουλάνε το προϊόν αμέσως μετά τη συγκομιδή», ανέφερε ο κ. Λιούτας ως ακόμα μία αιτία που περιορίζει τη δυναμική της καλλιέργειας. Αντίθετη αίσθηση δημιουργείται, σύμφωνα με τον ίδιο, για το βαμβάκι που αναμένεται αυξημένο. Σε εξέλιξη είναι οι σπορές στην Ξάνθη, σύμφωνα με δηλώσεις του παραγωγού Κώστα Δαλάτση στην «ΥΧ»: «Σε ορισμένες περιοχές έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες η σπορά του καλαμποκιού στα χωράφια που δεν έχουν “βαριά” εδάφη. Μια πρώτη εκτίμηση, αν και είναι νωρίς, είναι ότι θα υπάρξει μείωση, έστω και μικρή, στο καλαμπόκι. Προσωπικά, θα αντικαταστήσω το καλαμπόκι με ηλίανθο. Ορισμένες εταιρείες δίνουν λίγο υψηλότερη τιμή από τα 35 λεπτά, αν καλλιεργήσεις συγκεκριμένη μάρκα σπόρου», ανέφερε ο ίδιος.

Μικρή αύξηση στο βαμβάκι

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού φέτος, καθώς τα πρώτα μηνύματα από παραγωγούς και γεωπόνους δείχνουν αύξηση των εκτάσεων, όπως επίσης και προτίμηση στο βαμβάκι έναντι άλλων καλλιεργειών στο πλαίσιο της αμειψισποράς και άλλων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλιώτιδας (σ.σ. Φθιώτιδα), Χρήστος Πετρόπουλος: «Ακόμα δεν έχουμε σπείρει βαμβάκι, αλλά κάνουμε τις κατεργασίες στο χωράφι. Πιστεύω ότι θα είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, με πιθανή μια μικρή αύξηση της τάξης του 10%. Αρκετοί παραγωγοί εδώ είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης και το βαμβάκι προσφέρεται ως λύση. Υπάρχει και το δέλεαρ της συνδεδεμένης. Στις περιοχές όπου το κόστος της άρδευσης δεν είναι πολύ υψηλό, η συγκεκριμένη καλλιέργεια προτιμάται σταθερά. Εμείς, για παράδειγμα, παίρνουμε νερό από τη λίμνη του Σμοκόβου, άρα υπάρχει νερό και το κοστολόγιο είναι πιο προσιτό». Την ίδια αυξητική τάση διακρίνει και ο γεωπόνος από τα Φάρσαλα Νίκος Παναγιωτάκος: «Φαίνεται πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση που τοποθετείται γύρω στο 10%. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές των Φαρσάλων παραγωγοί που καλλιεργούσαν ρεβίθια, φέτος θα βάλουν βαμβάκι. Για το καλαμπόκι προβλέπεται μείωση, όσο επικρατεί η παρούσα κακή κατάσταση στην κτηνοτροφία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, μιλώντας στην «ΥΧ», μετέφερε τις εκτιμήσεις του για μικρή άνοδο στο βαμβάκι: «Οι εκτάσεις ήταν αυξημένες συγκριτικά με πρόπερσι, επομένως θα κινηθούμε στα ίδια δεδομένα. Στον Νότιο Έβρο, υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα στρέμματα και ν’ αντικαταστήσουν μέρος από τον αραβόσιτο που υποχωρεί. Ο καιρός είναι ευνοϊκός, οι αγρότες ξεκίνησαν την προετοιμασία για τη σπορά, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες». Στη Ροδόπη, το μέλος της Ομάδας Παραγωγών Νέου Σιδηροχωρίου Νίκος Κυριαζής εξέφρασε την πρόθεση των παραγωγών να αυξήσουν κατά 10% τα περίπου 2.000 στρέμματα που καλλιέργησαν πέρσι.