Γραμμή άμυνας για την τιμή του σκληρού από τη μείωση του ευρωπαϊκού στοκ

Στο μισό βλέπει φέτος τα αποθέματα της ΕΕ η Κομισιόν, ισχυρές οι πιέσεις από τον Καναδά

Γραμμή άμυνας για την τιμή του σκληρού - Μειωμένο το ευρωπαϊκό στοκ

Mια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά για το σκληρό σιτάρι, με ανατροπές που δεν αποκλείεται να φέρουν στον «αφρό» όσους Έλληνες παραγωγούς έμειναν και φέτος πιστοί στην καλλιέργεια, προμηνύουν οι τελευταίες εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών για την ερχόμενη εμπορική σεζόν.

Στην πρόσφατη έκθεσή του για τις σπορές του 2019-2020 (σ.σ. η πρώτη για φέτος, με την επόμενη να ακολουθεί τον Ιούνιο), το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσουν τα 5,6 εκατ. στρέμματα. Πρόκειται για νούμερο που όχι μόνο είναι κατά 31% χαμηλότερο σε σχέση με τα 8,4 εκατ. στρέμματα της περυσινής χρονιάς, αλλά απέχει παρασάγγας και από τις προβλέψεις που μέχρι τότε έκανε η αγορά, η οποία, μάλιστα, έκανε λόγο για -οριακή έστω- αύξηση.

Διψήφια η μείωση των εκτάσεων

Στην πραγματικότητα, το μοτίβο των μειωμένων εκτάσεων και, συνακόλουθα, της παραγωγής δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Πρόσφατη έκθεση της Strategie Grains αναφέρει ότι, μετά την άνοδο που καταγράφηκε το 2018-2019 (χωρίς, πάντως, να «ισοφαρίζει» το ρεκόρ της χρονιάς 2016-2017), η παραγωγή σκληρού σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο θα κινηθεί φέτος πτωτικά. Ειδικά για την Ευρώπη, σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανό οι ποσότητες σκληρού σιταριού που θα παραχθούν να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τη σεζόν 2014-2015.

Σε χαμηλά εξαετίας η παραγωγή της ΕΕ

Σύμφωνα πάντα με τη Strategie Grains, στη Γαλλία οι απώλειες εκτάσεων αναμένεται να αγγίξουν το 25%, καθώς, ύστερα από απανωτές δύσκολες σεζόν, η «εμπιστοσύνη» των παραγωγών στο προϊόν έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα. Τα στρέμματα θα είναι, επίσης, λιγότερα στην Ιταλία και στην Ισπανία, με τις ξηρικές καιρικές συνθήκες στις δύο χώρες να επηρεάζουν αρνητικά και τις αποδόσεις. Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη για την Ελλάδα, όπου, όπως έγραψε σε προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», οι εκτιμήσεις εδώ στελεχών της αγοράς δεν αποκλείουν η μείωση των εκτάσεων να αγγίξει το 20%.

Παρόμοιο το σκηνικό και στον Καναδά, έστω κι αν οι πρώτες προβλέψεις (σ.σ. στις αρχές του 2019), οι οποίες μιλούσαν για πτώση 25% στα στρέμματα ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές, αφού η «διόρθωση» στις τιμές του μαλακού σιταριού τις τελευταίες εβδομάδες έκανε αρκετούς αγρότες να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να στραφούν στο σκληρό.

Στο κόκκινο ο ανταγωνισμός

Με δεδομένο ότι στο «μέτωπο» της ζήτησης δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, η κατανάλωση από τους μύλους, σύμφωνα με τη Strategie Grains, θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ μικρή μείωση θα υπάρξει στις ποσότητες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή, το ενδιαφέρον της αγοράς εύλογα στρέφεται στα αποθέματα. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το στοκ αναμένεται να παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2018-2019, στην Ευρώπη θα κινηθεί πτωτικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, τα αποθέματα στην αρχή της σεζόν εκτιμώνται στους 1,671 εκατ. τόνους, όμως στο τέλος της αναμένεται να έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (841.000 τόνοι).

Πώς επηρεάζουν τα παραπάνω τις τιμές;

Η Strategie Grains εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί, καθώς Καναδάς και ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους να διοχετεύσουν το μεγάλο στοκ που διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά. Την ίδια στιγμή, η μείωση των αποθεμάτων στην ΕΕ δημιουργεί μια γραμμή άμυνας για τις τιμές των ευρωπαϊκών σιτηρών, οι οποίες βέβαια, όπως τονίζεται, δεν μπορούν να «αποσυνδεθούν» πλήρως από εκείνες του καναδικού, καθώς, εάν αυτό συνέβαινε, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών.