Υποσχόμενο το A΄εξάμηνο του 2019 για την παγκόσμια αγορά πουλερικών

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας παγκοσμίως γνώρισε εντυπωσιακή βελτίωση των όρων της αγοράς κατά το πρώτο μισό του 2019, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Rabobank για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η έκθεση περιλαμβάνει παρατηρήσεις και προβλέψεις για τον κλάδο σε πολλές μεγάλες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για την αγορά της ΕΕ επισημαίνεται ότι τα πουλερικά παρουσιάζουν συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης, αλλά καταγράφονται ανησυχίες για υπερπροσφορά εξαιτίας της προτεινόμενης επέκτασης του κλάδου στην Ανατολική Ευρώπη. Πέντε νέες μονάδες μεταποίησης είναι «στα σκαριά» για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για το Μεξικό προβλέπεται πως η ζήτηση για πουλερικά θα παραμείνει ευνοϊκή τους επόμενους μήνες. H Rabobank εκτιμά πως η κατανάλωση θα κινηθεί στους 4,4 εκατ. τόνους, ποσότητες που ισοδυναμούν με αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ θετική βλέπει πως θα είναι και η ζήτηση για μεταποιημένα προϊόντα κοτόπουλου.

Στη Βραζιλία, η τιμή αναφοράς για ζωντανά κοτόπουλα χτύπησε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάιο, αυξημένη κατά 27% σε σύγκριση με το Ιανουάριο. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των εξαγωγών όλων των κυρίαρχων ζωικών πρωτεϊνών της χώρας.

Ο κλάδος πουλερικών στη Νότια Αφρική εξακολουθεί να «στραγγαλίζεται» ανάμεσα στις συμπληγάδες της αύξησης της τιμής των κτηνοτροφικών σιτηρών και του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές από ΕΕ.

Στην Ιαπωνία τους τελευταίους μήνες ο κλάδος πουλερικών ξαναβρίσκει τον βηματισμό του μέσα από μειωμένες εισαγωγές, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό αντιστάθμισμα αυτό για τη μεγεθυνόμενη εγχώρια παραγωγή.

Όσον αφορά την Ταϊλάνδη, καταγράφονται καλύτερες τιμές στα κοτόπουλα, πολύ χαμηλότερα κόστη εκτροφής και σταθερή μεγέθυνση των εξαγωγών. Οι ίδιοι ρυθμοί αναμένει η Rabobank πως θα διατηρηθούν και κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.