Διακρατικό έργο για την ενίσχυση του αγροτικού επιχειρείν

«Εξυπνα» εργαλεία και υπηρεσίες για την ανάπτυξη αγροτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό έργο Smart Rural Entrepreneurship με επικεφαλής εταίρο, από πλευράς Ελλάδας, την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας-ΑΝΚΟ.

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία διακρατικής συνεργασίας για την ενίσχυση και την υποστήριξη των ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, όπου υπάρχει αμιγώς γεωργικός τομέας.

Όπως τονίζει ο διευθυντής των Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, πρόκειται να δημιουργηθούν εργαλεία και υπηρεσίες, τα οποία θα περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις, μονάδες και κέντρα συμβουλευτικής και καθοδήγησης, ηλεκτρονικές βάσεις γνωστικών εργαλείων κ.ά. για την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα.

«Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη διάφορων εργαλείων και αξιοποίησης του μοντέλου έξυπνης εξειδίκευσης SmartRural, το οποίο βασίζεται στις αρχές της καινοτομίας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Σε εξέλιξη

Έτσι, με το έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, επιδιώκεται η δημιουργία υπηρεσιών και εργαλείων εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε start ups ή υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να διαφοροποιηθούν, σε κάποιο επίπεδο, για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους με την παροχή τεχνικής, οικονομικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. «Ως φορέας που έχει ‘‘τρέξει’’ και το Leader, γνωρίζουμε πολύ καλά τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής και της υπαίθρου. Σκοπός μας είναι να δώσουμε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη σε ανθρώπους της υπαίθρου που ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν», πρόσθεσε ο κ. Σιδηρόπουλος και κατέληξε ότι η παροχή των παραπάνω υπηρεσιών είναι ελεύθερη και μπορεί να γίνει είτε σε μεμονωμένους επιχειρηματίες, είτε σε ομάδες παραγωγών.

Ταυτόχρονα, με το συγκεκριμένο έργο παρέχεται και η δυνατότητα σε φορείς και αρχές της περιφέρειας, όπως σε δήμους, να εφαρμόσουν φιλόξενες επιχειρηματικές πολιτικές βασισμένες στις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης.