Ρομπότ εντοπίζουν ζιζάνια και συγκομίζουν φράουλες

Έλεγχος ζιζανίων, εντοπισμός ασθενειών και παρακολούθηση καλλιεργειών είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει η ρομποτική στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με πρόσφατο επιστημονικό άρθρο. Ομάδα ερευνητών από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Σπύρος Φουντάς, Νίκος Μυλωνάς, Ιωάννης Μαλούνας, Ευθύμιος Ροδιάς, Ινστιτούτο Fraunhofen του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης – Christoph Hellmann Santos και Τομέας Φυτικής Έρευνας του ολλανδικού πανεπιστημίου Wageningen – Erik Pekkeriet) παρουσιάζει τις εφαρμογές της ρομποτικής στην πρωτογενή παραγωγή. Στο άρθρο αναλύονται οι διάφοροι τομείς όπου αξιοποιούνται οι ρομποτικές τεχνολογίες, τα δυνατά τους σημεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεις.

Οι λόγοι ανάπτυξης γεωργικών ρομπότ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύγχρονη γεωργία είναι συνυφασμένη με την επανάσταση που έφερε τα τελευταία χρόνια μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών (πληροφορική, αισθητήρες, πλοηγοί) στο χωράφι.

Σε ό,τι αφορά τις ρομποτικές τεχνολογίες, οι λόγοι ανάπτυξής τους για χρήση στον πρωτογενή τομέα είναι τρεις: Πρώτον, ότι ορισμένες εργασίες στο χωράφι είναι σύνθετες. Δεύτερον, ότι απαιτείται αλληλεπίδραση με ευαίσθητα/εδώδιμα μέρη του φυτού. Ο τρίτος λόγος είναι η ανάγκη για επαναλαμβανόμενες εργασίες. Επιπλέον, «η διαρκής τεχνολογική πρόοδος συνδέεται με την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους και του κόστους παραγωγής, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας», αναφέρουν οι συγγραφείς. Στη συνέχεια του άρθρου, παρουσιάζονται οι εφαρμογές που τα ρομπότ ανταποκρίνονται επιτυχώς και αυτές που χρειάζονται σημαντική βελτίωση.

Έλεγχος ζιζανίων: Λύση στις επαναλαμβανόμενες εργασίες

Μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες και κοπιαστικές διαδικασίες για τον παραγωγό είναι η ζιζανιοκτονία. «Ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους μικροκαλλιεργητές, η διαχείριση των ζιζανίων αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 40% του φόρτου εργασίας τους», αναφέρουν οι ερευνητές. Εκτός αυτού όμως, όπως σημειώνουν, υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον από τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι παγκόσμιες απώλειες από ζιζάνια σε ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι ανέρχονται σε έως 61,5% των εν δυνάμει απωλειών παραγωγής και έως 33,7% των πραγματικών απωλειών από το σύνολο των ζιζανίων. Οι ερευνητές παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των ρομποτικών εφαρμογών στον εντοπισμό των ζιζανίων (από 89% έως 98%).

Ανάπτυξη εφαρμογών στη συγκομιδή φράουλας

Ακόμα μία εφαρμογή όπου κρίνεται θεμιτή η ανάπτυξη ρομποτικών εφαρμογών είναι οι ψεκασμοί φυτοφαρμάκων, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση του παραγωγού σε επιβαρυντικές για την υγεία του χημικές ουσίες. Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του άρθρου, αποτελεσματικές ρομποτικές εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί για τη συγκομιδή προϊόντων με πιο επιτυχημένο παράδειγμα αυτό της φράουλας, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα δείγματα αξιοποίησης ρομπότ για τη συγκομιδή μήλων. Αντίθετα, σε άλλα προϊόντα, όπως τα κηπευτικά, υπάρχουν εφαρμογές που ναι μεν είναι αποτελεσματικές, ωστόσο υπολείπονται σε ταχύτητα και ακρίβεια σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Εντοπισμός ασθενειών: Σε πρώιμο στάδιο οι εφαρμογές

Oι ρομποτικές εφαρμογές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση ασθενειών και εχθρών έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εταιρειών ανάπτυξης ρομποτικών εφαρμογών πολύ πρόσφατα, λόγω της πολυπλοκότητάς τους και λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών συμβατικών μέσων αντιμετώπισής τους (σ.σ. Βεβαίως, άλλες εφαρμογές ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας ανταποκρίνονται καλύτερα στον εντοπισμό ασθενειών και εχθρών, όπως έχουν παρουσιαστεί από τις σελίδες της «ΥΧ»).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο εντοπισμός ασθενειών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του κύκλου παραγωγής, καθώς οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημία, εάν δεν εντοπιστούν εγκαίρως. Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό εχθρών (εντόμων), προς το παρόν, το ενδιαφέρον που υπάρχει για ανάπτυξη ρομποτικών εφαρμογών είναι περιορισμένο. Αυτό διότι πολλά έντομα βρίσκονται κάτω από τα φύλλα, μέσα στα μπουμπούκια ή ακόμα και στο υπέδαφος, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους και την παρακολούθησή τους από τέτοιες εφαρμογές», σημειώνουν.