Οι βίγκαν αντιμετωπίζουν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών από ό,τι οι κρεατοφάγοι τονίζει μελέτη επιστημονικού περιοδικού

Yψηλότερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα διατρέχουν οι αυστηρά χορτοφάγοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine. Στο συμπέρασμα οδηγήθηκε ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, η οποία ανέλυσε δεδομένα μελέτης με δείγματα 54.898 συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι οι βίγκαν καταναλωτές αντιμετωπίζουν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο σπασίματος σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

Υπενθυμίζεται ότι η αυστηρά χορτοφαγική (σ.σ. «βίγκαν») δίαιτα αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτικά προϊόντα, χωρίς καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αποκλείει, δηλαδή, την κατανάλωση αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, που μπορούν να καταναλωθούν στο πλαίσιο μιας πιο χαλαρής χορτοφαγικής δίαιτας.

Πάντως, η αύξηση του κινδύνου για τα οστά δεν περιορίζεται μόνο στους αυστηρά χορτοφάγους, με τους ερευνητές να καταγράφουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα ισχίου μεταξύ διάφορων κατηγοριών ημιχορτοφαγίας, όπως οι pescetarians και οι vegetarians.

Μέλη του Κοινοβουλίου είχαν αποκαλύψει ότι η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπάμπις είχε λάβει, μόνο για το έτος 2018, περίπου 36,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικά αγροτικά κεφάλαια, γεγονός που καθιστούσε τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.