Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Μάχη με την πανδημία δίνουν οι τιμές

Σταθερές η ποιότητα και η παραγωγή

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η συλλογή των θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Κρήτη. Μικρά εμπόδια όμως παραμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες όπως και τα σύννεφα που καλύπτουν τις ακτίνες του ήλιου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την ομαλή ανάπτυξη των φυτών και την ωρίμανση των καρπών.

Μεγάλος όμως αντίπαλος στην παρούσα κατάσταση παραμένει η πανδημία, η οποία πιέζει συνεχώς τις τιμές των προϊόντων που καταλήγουν στις αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αγγούρι, που την ίδια εποχή πέρυσι οι τιμές ήταν πάνω από 40 λεπτά το κιλό, ενώ στην παρούσα φάση κυμαίνονται από τα 25 μέχρι τα 32 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Καπαράκη, αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού «Ανατολή» στην Ιεράπετρα Κρήτης, υπάρχει ένας προβληματισμός από την εναλλαγή των θερμοκρασιών και τις καιρικές συνθήκες, αλλά το βάρος δίνεται στην αγορά: «Δίνουμε μάχες για να φύγουν οι ποσότητες των αγγουριών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις αγορές. Επενδύουμε στην ποιότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς του συνεταιρισμού μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την εικόνα των αγορών στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, κάνει λόγο για καλύτερες τιμές στην ντομάτα όπου ανάλογα με την ποιότητα για την κατηγορία κυμαίνεται από 57 έως 94 λεπτά το κιλό για την Α και στα 17 λεπτά περίπου για τη Β μεσοσταθμικά. Οι πιπεριές τύπου κέρατο κυμαίνονται από 65 έως 70 λεπτά το κιλό. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε πιπεριές τύπου κέρατο και καυτερή σε Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία, όπως και σε άλλες χώρες, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας σε αυτές τις αγορές», δηλώνει ο κ. Καπαράκης.

Απουσία εργατικών χεριών

Από τον Συνεταιρισμό Τυμπακίου ο υπεύθυνος οικονομικών και γεωπόνος, Γιάννης Τζωρτζάκης, κάνει λόγο για μία φυσιολογική χρόνια, αλλά με μειωμένη ζήτηση από τις εξαγωγές. Δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα των εργατικών χεριών και την εξεύρεσή τους, διότι όπως λέει «οι περισσότεροι εργάτες γης είναι παράνομοι και δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται για την ασφάλισή τους».

Περιγράφοντας την κατάσταση από την αγορά, ο κ. Τζωρτζάκης δίνει τις τιμές των τελευταίων ημερών, έτσι όπως καταγράφηκαν μέσα από το δημοπρατήριο. Συγκεκριμένα, για την Α ποιότητα ντομάτας η τιμή κυμαίνεται από 70 έως 80 λεπτά και για τη Β από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Για την πιπεριά φλάσκα κυμαίνεται από 1,15 έως 1,20 ευρώ για την Α ποιότητα και στα 60 λεπτά για τη Β ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά τη μελιτζάνα, τις προηγούμενες μέρες ήταν σχεδόν στα αζήτητα, με μία τιμή η οποία κυμαινόταν στα 25 λεπτά, ενώ τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε τα 60. Για το αγγούρι τύπου Κνωσσού, οι τιμές κυμαίνονται στα 80 με 90 λεπτά το κιλό και για το μακρύ στα 30 έως 40 λεπτά το κιλό.

Μεγάλη η διακύμανση των τιμών από την περσινή χρονιά

Από την περιοχή της Άρβης Ηρακλείου, η γεωπόνος του συνεταιρισμού, Φωτεινή Βασιλικάκη, κάνει λόγο για κάποιες ιώσεις στα αγγούρια, χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα στα φυτά και στους καρπούς. «Στην περιοχή μας, η καλλιέργεια του αγγουριού καλύπτει σχεδόν το σύνολο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Εξάγουμε σε Βαλκάνια και Ευρώπη, ενώ η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Απριλίου».

Περιγράφοντας την εικόνα της παραγωγής, η κα Βασιλικάκη κάνει λόγο για στρεμματικές αποδόσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και τους 17 με 18 τόνους το στρέμμα. «Μία μέση παραγωγή μπορεί να είναι 14 με 15 τόνοι το στρέμμα, όμως, ανάλογα με την περιποίηση, μπορεί να φτάσει και τους 18 τόνους». Αναφερόμενη στο θέμα της τιμής και συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, δείχνει φανερά προβληματισμένη.

«Από τα 50 με 60 λεπτά το κιλό την περσινή περίοδο που απολάμβανε ο παραγωγός, φέτος αυτή την περίοδο η τιμή κυμαίνεται από 23 έως 30 λεπτά το κιλό για το μακρύ αγγούρι», καταλήγει η ίδια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Μπάμπη Βραχνάκη, γεωπόνου του συνεταιρισμού Ψαρή Φοράδα Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πανδημία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις τιμές των αγγουριών που παράγουμε. Πουλάμε το μακρύ αγγούρι από 25 έως 30 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι, την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού ήταν περίπου στα 50 λεπτά το κιλό».

Ανάρπαστα τα βιολογικά θερμοκηπιακά προϊόντα

Μία διαφορετική πλευρά μάς περιγράφει ο Φίλιππας Κυδωνάς, πρόεδρος της ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ, Ομάδας Παραγωγών θερμοκηπιακών βιοκαλλιεργητών Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 70 παραγωγοί, με τα 400 στρέμματα θερμοκηπιακών βιολογικών καλλιεργειών που διαχειρίζονται, βλέπουν την παραγωγή τους κατά 95% να φεύγει για το εξωτερικό.

«Δεν μένει ούτε κιλό και προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες αγορών στη Δυτική Ευρώπη, όπου παρουσιάζεται μεγαλύτερη ζήτηση. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν προοπτική, αλλά θέλουν ανθρώπους που να πιστεύουν στη βιολογική γεωργία και όχι να βλέπουν αυτό το παραγωγικό μοντέλο αποκλειστικά και μόνο με τη λογική του κέρδους. Στόχος μας είναι η παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, όχι όμως εις βάρος του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Έχουμε μηδενίσει τη χρήση των αγροχημικών στις καλλιέργειές μας και προσπαθούμε με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε να παράγουμε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα».

Δίνοντας μία εικόνα των τιμών που εξάγουν, ο κ. Κυδωνάς είπε ότι τα αγγούρια τύπου Κνωσσού πωλούνται στο 1,5 ευρώ και τα μακριά στα 40 λεπτά το τεμάχιο. Η ντομάτα ξεπερνά το 1,30 ευρώ το κιλό, τα ντοματίνια το 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ οι μελιτζάνες αγγίζουν το 1,50 ευρώ. «Στόχος μας όμως είναι οι πιπεριές, όπου μπορούμε να εξάγουμε μεγάλες ποσότητες και να πετύχουμε πολύ καλύτερες τιμές. Η βιολογική γεωργία είναι ανερχόμενη σε όλη την Ευρώπη και έχει μεγάλες προοπτικές για τη δική μας χώρα, όμως πρέπει να αλλάξουμε τις καλλιεργητικές και παραγωγικές νοοτροπίες που γνωρίζαμε και ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα», καταλήγει ο κ. Κυδωνάς.