Απαιτείται εταιρική σχέση Αφρικής-ΕΕ για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων, αναφέρουν ειδικοί

Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Αφρικής είναι πιο σημαντική από ποτέ στην προσπάθεια ενίσχυσης και μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων στη μετά COVID-19 εποχή, αλλά πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να επιτευχθεί μια δίκαιη εταιρική σχέση. Αυτή η πεποίθηση υπερτονίσθηκε από ειδικούς σε πρόσφατη εκδήλωση σχετικά με τον πιθανό ρόλο μιας βιώσιμης πλατφόρμας έρευνας και καινοτομίας Ευρώπης-Αφρικής (R&I) για την ανθεκτικότητα στα συστήματα τροφίμων.

«Η Αφρική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν και οι δύο άνευ προηγουμένου προκλήσεις με την πανδημία COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τα συστήματα διατροφής για τα οποία απαιτείται ο συνεργατικός μας ρόλος», δήλωσε η ακαδημαϊκός και ερευνήτρια Lindiwe Sibanda, επικεφαλής της αποστολής του αφρικανικού δικτύου ανάλυσης πολιτικής τροφίμων, γεωργίας και φυσικών πόρων (FANRPAN).

«Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθώς και εκείνων που περιμένουν τον τομέα των τροφίμων στο μέλλον, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μονομερώς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα.

«Σε συνεργασία με την Ευρώπη, τον πλησιέστερο γείτονά μας στην έρευνα και στην καινοτομία, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα σημεία συμφόρησης και τα λοιπά θέματα της επισιτιστικής ανασφάλειας και να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνθήκες στην ήπειρό μας», δήλωσε ο Adipala Ekwamu, εκτελεστικός γραμματέας του φόρουμ περιφερειακών πανεπιστημίων για τη δημιουργία ικανοτήτων στη γεωργία (RUFORUM).

Το πακέτο στήριξης των 900 δισ. για την ανακούφιση από τον κορωνοϊό προορίζεται για επιχειρήσεις, αγρότες, υποσιτισμένες οικογένειες, ανέργους και άλλους ωφελούμενους.