Νέες καταγγελίες στην «ΥΧ» για αύξηση κόστους παραγωγής από αγελαδοτρόφους

Στη μέγγενη των ακριβών εφοδίων βρίσκονται παγιδευμένοι από τις αρχές του έτους οι κτηνοτρόφοι. Ένας από τους τομείς που νιώθει μεγάλη πίεση αυτή την περίοδο είναι η αγελαδοτροφία.

Με την τιμή παραγωγού να βρίσκεται… τελματωμένη στα γνωστά δεδομένα, δηλαδή από 34 έως 39 λεπτά για τις μεσαίες και μεγάλες μονάδες, οι παραγωγοί επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος της μηδικής και του αραβοσίτου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στις σύνθετες ζωοτροφές, με την τιμή τους να έχει πάρει την ανιούσα, όπως επανειλημμένα έχει καταγράψει το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Ωστόσο, νέα πλήγματα με αυξήσεις τιμών σε απαραίτητα εφόδια, έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες οι εκμεταλλεύσεις που βλέπουν αυξήσεις.

«Σε αντιβιοτικά και άλλα σημαντικά για τις εκτροφές φάρμακα οι προσαυξήσεις στις τιμές είναι 15% με 20% το τελευταίο δίμηνο», μας είπε κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλία που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση. Οι τιμές στο καλαμπόκι και το τριφύλλι βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 23 λεπτά και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα 30 λεπτά. Την ίδια στιγμή, η τιμή παραγωγού είναι καθηλωμένη. Αντιλαμβάνεστε ότι ήδη πολλές μονάδες μπαίνουν μέσα», μας είπε.

Μια ακόμα διάσταση του προβλήματος μας έδωσε ο αγελαδοτρόφος από τις Σέρρες, Γιάννης Τσιτσιλίδης: «Όλα αυτά που αναφέρετε ισχύουν. Προσωπικά, αυτό που θεωρώ παράδειγμα μη αιτιολογημένης, υπερβολικής αύξησης είναι στο γάλα σκόνη που δίνουμε στα μικρά μοσχαράκια. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει ως βάση το εισαγόμενο νωπό αγελαδινό γάλα και μέσα σε έναν μήνα πωλείται με προσαύξηση 30 λεπτά το κιλό».