Το Brexit πρόκειται να μετατρέψει σε δάση τις εκμεταλλεύσεις προβατοτροφίας

Σημαντική αύξηση της δασικής κάλυψης της ουαλικής υπαίθρου μέσα σε μια δεκαετία λόγω των επιπτώσεων του Brexit στην εκτροφή προβάτων προβλέπει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Land. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ σκιαγράφησε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει τις οικονομικές συνθήκες για τους εκτροφείς προβάτων και τις επακόλουθες αλλαγές στη χρήση γης.
Εξετάζοντας πέντε πιθανά σενάρια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσθετη δασική κάλυψη, όσον αφορά τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα δάση στην Ουαλία, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ των 350.000 και των 3.130.000 στρεμμάτων έως το 2030, με μια αναλογικά παρόμοια επέκταση για τα δάση κωνοφόρων.
Το σενάριο που προσομοιάζει περισσότερο με την τρέχουσα κατάσταση βασίζεται στην υπογραφή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% στα δάση φυλλοβόλων και 18% στα δάση κωνοφόρων, ισοδύναμη με περίπου 85 εκατομμύρια περισσότερα δέντρα.
Η αύξηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην προβλεπόμενη μείωση της γης που χρησιμοποιείται για τη βοσκή των προβάτων, καθώς και την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στον κλάδο της δασοκομίας λόγω του προτεινόμενου νέου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης γης (ELM) που προετοιμάζει η Μεγάλη Βρετανία για να αντικαταστήσει τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις της ΚΑΠ.
«Ο αντίκτυπος του Brexit θα συνεχίσει να γίνεται αισθητός για τα επόμενα χρόνια. Η μετατόπιση των οικονομικών δυνάμεων και οι αλλαγές στην πολιτική γύρω από τον αγροτικό τομέα θα αλλάξουν αναπόφευκτα τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γη στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει ο Μάρτιν Λούκατς, καθηγητής στη Σχολή Γεωργίας, Πολιτικής και Ανάπτυξης του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.