Σε μια απόφαση-ορόσημο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν την άδεια κυκλοφορίας των αποξηραμένων κίτρινων αλευροσκούληκων (mealworms), καθιστώντας τα τα πρώτα βρώσιμα έντομα που παίρνουν το πράσινο φως για να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από συνεδρίαση της SCOPAFF, της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν για τη φυτική και ζωική παραγωγή, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση των εν λόγω εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μια θετική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Ιανουάριο, η οποία ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Μετά το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη, η Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να συντάξει και να εγκρίνει νομοθεσία που θα επιτρέπει την εισαγωγή του εντόμου στην αγορά ως νέο τρόφιμο και συστατικό τροφίμων.

Παρότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα λογίζονται μέχρι στιγμής ως ένα προϊόν με εξειδικευμένο κοινό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ τα θεωρούν ταυτόχρονα ως μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις αειφορίας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας μια βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών που μπορεί να αναπτυχθεί με ελάχιστους πόρους.

www.euractiv.com