ΛΑΜΙΑ: Για όλο τον χρόνο το κυνήγι του αγριόχοιρου

Ο έλεγχος του αριθμού των αγριόχοιρων σε όλη την επικράτεια αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, καθώς τα ζώα προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν έναν αποτελεσματικό καλλιεργητικό προγραμματισμό.

Σε πρόσφατη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου για την πολιτική προστασία και με την παρουσία των Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Θανάση Καρακάντζα, αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική γεωργία, αλλά και στους πολίτες γενικότερα.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου και αποφασίστηκε ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης, ώστε να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων, με στόχο να μην υφίσταται κίνδυνος απώλειας εισοδήματος για τους αγρότες, αλλά πολύ περισσότερο να μειωθεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το σχέδιο νόμου προβλέπει «το κυνήγι του αγριόχοιρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλες τις περιοχές, χωρίς εξαιρέσεις. Για το έργο αυτό θα συγκροτηθούν συνεργεία με την ευθύνη των δασαρχείων και κατόπιν συνεννόησης με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Παράλληλα, προβλέπεται η λήψη όλων των μέτρων για την προστασία των μελών των συνεργείων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της βιοποικιλότητας».

Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, η ευθύνη βαρύνει τα δασαρχεία, τα οποία, ωστόσο, λόγω των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Ο Θανάσης Καρακάντζας εστίασε στον ρόλο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, από όπου και θα ξεκινήσει η πρώτη ολοκληρωμένη διαχείριση των θηραμάτων με την παθητική επιτήρηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Επισημάνθηκε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.