Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του συντονιστικού με τον Σ. Κεδίκογλου – στο Σύνταγμα οι Κρητικοί (upd-φωτός)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των κρητικών αγροτών με τον Σ. Κεδίκογλου. Όπως δήλωσαν, αποφασίστηκε πως την ερχόμενη Τρίτη θα ανεβει αντιπροσωπεία τους στην Αθήνα και θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης.

Οι αγρότες από την Κρήτη βρίσκονται πλέον στο Σύνταγμα, όπου και ενώθηκαν με την πορεία των σταφυλοπαραγωγών.

Εξερχόμενος από το ΥΠΑΑΤ ο πρόεδρος του συντονιστικού Μανώλης Ορφανουδάκης προέβη στις εξής δηλώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης με τον υφυπουργό ΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου:

“Η συμφωνία που κάναμε σαν επιτροπή αγώνα Κρήτης και η πρόταση που καταλήξαμε σε ό,τι έχει να κάνει με τις πληρωμές είναι να σταματήσουν οι διαστραυρωτικοί έλεγχοι και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο.

Από εκεί και πέρα μία τετραμελής επιτροπή με τεχνοκράτες από τις ενώσεις και από αυτούς που χειρίζονται τα συστήματα επιδοτήσεων από τις πύλες θα καθίσουν να συζητήσουν τα τεχνικά προβλήματα που γνωρίζουν και είναι υπαρκτά για να μπορέσουν να τα διορθώσουν οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ”.

Πριν λίγο (12:14 μ.μ.) η ΥΧ έγραφε:

Σε εποικοδομητικό κλίμα συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα οι συνομιλίες του ΥΠΑΑΤ με τους εκπροσώπους των κρητικών αγροτών. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου που εκπροσωπεί το ΥΠΑΑΤ θα αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται έτσι ώστε να διορθωθούν πολλά από τα προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την πρόσφατη προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης.

Εκτός αυτού, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους ζήτησαν λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους παραγωγής καθώς και των προβλημάτων που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το ρεπορταζ της “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα και που αναλύονται διεξοδικά όλες οι πτυχές του θέματος που έχει προκύψει.

Η ΥΧ βρίσκεται εντός και εκτός του υπουργείου και θα σας κρατάει ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

Νωρίτερα (10:28 π.μ.) η ΥΧ έγραφε:

Εκατοντάδες αγρότες από όλους του νομους της Κρήτης είναι συγκεντρωμένοι εξω απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την στιγμή που το 21μελές συντονιστικό όργανο του συλλαλητηρίου βρίσκεται σε σύσκεψη με τον υφυπουργό ΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου συζητώντας για τα προβλήματα των παραγωγών. Οι Κρητικοί έφτασαν λίγο μετά τις έξι στο λιμάνι του Πειραιά, και μετά την σύσκεψη αναμένεται να κατευθυνθούν στο Σύνταγμα.

video: Μύρος Χιλετζάκης

Νωρίτερα (10:02 π.μ.) η ΥΧ έγραφε:

Στην Αθήνα έφτασαν το πρωί γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Κρήτης στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει για σήμερα στην πρωτεύουσα. Η συγκέντρωσή τους έξω από το ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο Μύρος Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, ο οποίος συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις, έτυχαν θερμής υποδοχής.

«Ο γεν. διευθυντής του Υπουργού μας υποδέχθηκε, κατέβηκε και ο υφυπουργός κ. Κεδίκογλου να μας πει μία καλημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης, λίγα λεπτά πριν ανέβει στον έκτο όροφο του κτηρίου και στην αίθουσα συνεδριάσεων με αντιπροσωπεία τους η οποία θα συναντηθεί με τον κ. Κεδίκογλου για να εκθέσει τα προβλήματά τους, αλλά και να προσφέρει ένα κέρασμα με τα «καλούδια της Κρήτης», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Υπάρχει θετική διάθεση και από εμάς και τα στελέχη του Υπουργείου» σχολίασε ο κ. Χιλετζάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τις επόμενες μέρες να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους. «Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί βλέπουμε μία θετική διάθεση από πλευράς υπουργείου» συμπλήρωσε.

Τα κύρια αιτήματα των παραγωγών σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με την προκαταβολή ενίσχυσης που δημιούργησε η πρόσφατη ΚΥΑ, καθώς και τους δασικούς χάρτες, όπως αναφέρει και εκτενές ρεπορτάζ της «ΥΧ», που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στα περίπτερα όλης της Ελλάδας – και ψηφιακά.