Η «Καλλιγεύσις» άλλαξε χέρια, διατήρησε όμως την παραδοσιακή νοστιμιά

Το λαρισινό εργαστήρι με τις παραδοσιακές δημιουργίες ζύμης

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ελευθεραί με την ονομασία «Καλλιγεύσις» από το 2008 δραστηριοποιούνταν με επιτυχία στην αγορά, παρασκευάζοντας όλα τα είδη παραδοσιακής πίτας, αλλά και γλυκίσματα, τραχανάδες, χυλοπίτες και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Το 2018, οι γυναίκες του χωριού μετέφεραν την έδρα του εργαστηρίου-καταστήματος στη Λάρισα (περιοχή Μικρού Προφήτη Ηλία) για να έρθουν πιο κοντά στον καταναλωτή, με βάση και τις παραγγελίες που είχαν. Όμως, το πάγωμα της αγοράς λόγω κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού που άρχισε να αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός, ανάγκασε τις γυναίκες του χωριού Ελευθεραί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να βάλουν πωλητήριο στην επιχείρηση.

Η Αθανασία Μπόντα, γνωρίζοντας ότι το γυναικείο εργαστήρι με τις παραδοσιακές δημιουργίες ζύμης και τα τοπικά προϊόντα είχε αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην καταναλωτική συνείδηση, αποφάσισε να αναλάβει τις τύχες της επιχείρησης «Καλλιγεύσις».

Συναντήσαμε την κα Μπόντα, αλλά και την πρώην πρόεδρο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ελευθεραί, Βάγια Μαχμουντέ, η οποία απασχολείται πλέον ως υπάλληλος στην επιχείρηση, στην πρόσφατη εκδήλωση με τίτλο «Κερνάμε Λάρισα», που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης από το Επιμελητήριο, τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πίτες και γλυκίσματα που θυμίζουν τη… γιαγιά

Η κα Μπόντα μιλώντας στην «ΥΧ» μας είπε ότι δέχθηκε με χαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο να επενδύσει στην προσπάθεια των γυναικών από τον συνεταιρισμό, γνωρίζοντας την απήχηση που έχουν στην τοπική αγορά οι πίτες και τα γλυκίσματα που θυμίζουν τη… γιαγιά και το χωριό, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και ανοίγοντας φύλλο με τον πλάστη.

«Κρατήσαμε την ονομασία “Καλλιγεύσις” γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχε αποκτήσει μία σταθερή πελατεία, χάρη στα ποιοτικά προϊόντα που παρασκεύαζαν οι γυναίκες. Άλλωστε, για δέκα και πλέον χρόνια ο Γυναικείος Συνεταιρισμός είχε δώσει εξετάσεις στο χώρο της γεύσης με επιτυχία, απλά όπως αποδείχτηκε χρειάζονταν και μία ιδιωτική πινελιά».

Σχετικά με την παρουσία της επιχείρησης στην εκδήλωση «Κερνάμε Λάρισα», η κα Μπόντα αναφέρει πως «είναι μια καλή ευκαιρία να γλυκάνουμε τους Λαρισαίους, ενόψει μάλιστα των εορτών και να διαφημίσουμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις βασιλόπιτες που παρασκευάζουμε».

Αυτές τις μέρες η επιχείρηση χρειάστηκε να αυξήσει το προσωπικό και να προσλάβει διανομέα (delivery) για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων. Στις προθέσεις της, μάλιστα, είναι να προμηθευτεί αλεύρι ολικής άλεσης, ώστε να ικανοποιήσει και τις εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες κάποιων πελατών της.

«Παρά την πρακτική δυσκολία που υπάρχει στην περίπτωση αυτή με το άνοιγμα του φύλλου, είμαι πεπεισμένη ότι το μεράκι και η επιμονή των γυναικών θα αποφέρουν καρπούς», μας είπε η Αθανασία Μπόντα.

Από την πλευρά της, η κα Μαχμουντέ δηλώνει την ικανοποίησή της γιατί διαπιστώνει ότι ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται στα παραδοσιακά προϊόντα και εμπιστεύεται όσους επενδύουν στην ποιότητα.  «Μπορεί ως συνεταιρισμός να μην ευτύχησε η προσπάθειά μας, όμως η “Καλλιγεύσις”, υπό τις οδηγίες της Αθανασίας, έχει μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.