Πολλά τα ερωτήµατα για τα φωτοβολταϊκά στη λίµνη Πηνειού

Τους φόβους και τον προβληματισμό της για την ερημοποίηση που θα επέλθει στην περιοχή από την προωθούμενη επένδυση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις της λίμνης Πηνειού, αποκλείοντας οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική, εξακολουθεί να εκφράζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο σχετικά με την εν λόγω επένδυση, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί επισήμως η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και της Ένωσης Αγρινίου, καθώς και οι όροι της συμφωνίας.
Μετά τις ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσιος Καλαματιανός, σειρά είχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος ζητά απαντήσεις, απευθυνόμενος στους υπουργούς Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.
Εύλογα ερωτήματα
Ειδικότερα, σε σχέση με την πρώτη ερώτηση, ο κ. Νικολακόπουλος, αφού επισημαίνει ότι το υπουργείο Υποδομών έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεσή του για σημαντικό βήμα σύνταξης μελετών ύψους 8.748.660 ευρώ, ζητά να ενημερωθεί αν η σύμβαση για μίσθωση για Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα επηρεάσει την ασφάλιση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής που σχεδιάζει να κάνει το ίδιο το υπουργείο. Ρώτα ακόμη εάν θα διερευνηθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στη λειτουργία και στην αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης.
Με τη δεύτερη ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός από την Ηλεία, απευθυνόμενος στον κ. Λιβανό ζητά επίσης ενημέρωση σχετικά με τη νομιμότητα της υπογραφής της σύμβασης για τα φωτοβολταϊκά από τον ΓΟΕΒ και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Μεταξύ άλλων, αναφέρει το καθεστώς που διέπει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, εποπτεύονται από την οικεία αυτοδιοικητική περιφέρεια, ενώ την υψηλή εποπτεία και τον έλεγχο σε όλους τους ΟΕΒ ασκεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αλυσιδωτές επιπτώσεις
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο τέως διευθυντής Δασών Νομού Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, «το έργο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως την απώλεια βοσκήσιμης ύλης για 60 κτηνοτρόφους, την ακύρωση της τουριστικής αξιοποίησης των γειτονικών χωριών, τη διατάραξη του περιβαλλοντικού και οικολογικού ισοζυγίου, καθώς είναι γνωστό ότι οι χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, τονίζει πως με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αυτήν τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας θα επέλθει διάβρωση του εδάφους και θα χαθούν, μια για πάντα, γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Απάντηση στο ΤΕΕ
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, Αντώνης Γιαχαλής, απαντώντας σε σχετικό έγγραφού του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας-Νομαρχιακή Ενότητα Ηλείας, κάνει λόγο για αναβάθμιση της δυναμικής της παραγωγής στην περιοχή, που δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες ανάπτυξης. Μάλιστα, κάνει λόγο για ένα έργο που έχει σαφώς φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου.
Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ υπεραμύνεται της απόφασης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών, τονίζοντας πως είναι μονόδρομος για την οικονομική εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις του ΤΕΕ, που αφορούν τεχνικής φύσεως ερωτήματα,
ο κ. Γιαχαλής παρέπεμψε στην Ένωση Αγρινίου, που, όπως λέει, γνωρίζει και όλες τις τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες του έργου.
Να σημειωθεί πως το θέμα των φωτοβολταϊκών αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, Γιάννης Λυμπέρης, η συζήτηση θα γίνει παρουσία εκπροσώπων της εν λόγω επένδυσης, προκειμένου να δώσουν σαφείς εξηγήσεις για τους όρους της σύμβασης εκτέλεσης του έργου.