Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις ανοιξιάτικης πατάτας στη Φθιώτιδα

Τις καλές θερμοκρασίες λίγο πριν από τη χιονόπτωση εκμεταλλεύτηκαν οι παραγωγοί πατάτας της Φθιώτιδας, ώστε να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις για τη νέα περίοδο. Αν και το κόστος παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Η Λοκρίδα θεωρείται μία από τις θερμότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία παραδοσιακά καλλιεργείται η πατάτα. Την τελευταία 20ετία, λόγω της καλύτερης τιμής για την ποικιλία ελιάς Καλαμών, πολλά στρέμματα πατάτας αντικαταστάθηκαν από ελαιόδεντρα. Υπάρχουν όμως παραγωγοί που συνεχίζουν την καλλιέργειά της, λόγω της ποιότητας, αλλά και της χρονικής περιόδου που γίνεται η συλλογή.

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες, η φύτευση έγινε κάτω από ιδανικές συνθήκες. «Εκείνο όμως που μας προβληματίζει είναι το κατά πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής». Επίσης, ο κ. Μπουράμας εκτίμησε ότι η συλλογή του προϊόντος θα ξεκινήσει προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Την περσινή περίοδο, η εναλλαγή των θερμοκρασιών δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις αποδόσεις. Από τους 3 με 3,5 τόνους πέσαμε στα περίπου 1.700 κιλά το στρέμμα και με μία τιμή παραγωγού που ξεκινούσε στα 50 λεπτά το κιλό».