Νέοι Αγρότες: Ανεβάζουν στροφές οι αξιολογητές

Ανοίγουν το βήμα τους οι αξιολογητές στις περιφέρειες, περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας για το Υπομέτρο 6.1 του προγράμματος των «Νέων Αγροτών». Όπως γνωστοποίησε η «ΥΧ» από την προηγούμενη εβδομάδα, ήδη ορίστηκαν οι επιτροπές αξιολόγησης και μοιράστηκαν οι φάκελοι στις υπηρεσίες των περιφερειών.

Παράλληλα, προχωρούν και τα σεμινάρια του ΥΠΑΑΤ για την εκπαίδευση του προσωπικού, που θα πραγματοποιήσει τις αξιολογήσεις των ηλεκτρονικών φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων ενίσχυσης. Μετά την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία, σειρά πήραν χθες, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, η Θεσσαλία και η Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, ενώ σήμερα, Παρασκευή 11/2, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχίζονται σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε κατά τόπους υπηρεσίες περιφερειακών ενοτήτων προκύπτει ότι στις περισσότερες εξ αυτών οι συντονιστές της αξιολόγησης έχουν μοιράσει και χρεώσει φακέλους σε αξιολογητές, αρκετοί από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, ένας σημαντικός αριθμός φακέλων, που φτάνει τις αρκετές εκατοντάδες, έχει προωθηθεί προς αξιολόγηση.

Ωστόσο, σαφής εικόνα για το πού βρίσκεται η διαδικασία θα υπάρχει σε περίπου δέκα ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, το πληροφοριακό σύστημα δεν επιτρέπει την οριστικοποίηση των αξιολογήσεων, αν και αυτό θεωρείται φυσιολογικό, καθώς ακόμα η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Σχέδια Βελτίωσης: Νέες πληρωμές τον Γενάρη

Σε ό,τι αφορά το προγενέστερο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, η διαδικασία των πληρωμών συνεχίζεται με ομαλή ροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο, μήνας που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από όχι υψηλή δραστηριότητα, καταβλήθηκαν 12.000.000 ευρώ. Όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ», εκτιμάται ότι το 2021 οι πληρωμές ολοκληρώθηκαν, έχοντας ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ, επίδοση που συνιστά την καλύτερη μέχρι στιγμής στο εν λόγω πρόγραμμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022