Νέοι αγρότες: Ξεκίνησαν οι οριστικοποιήσεις της Α’ αξιολόγησης, τον Μάιο ξεκαθαρίζει η εικόνα

Με σταθερή ροή προχωρά η αξιολόγηση των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων ενίσχυσης στις περιφέρειες, για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Όπως είχε γνωστοποιήσει η «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο της, από την Πέμπτη 31/3 δόθηκε η δυνατότητα στους αξιολογητές της Α’ αξιολόγησης να οριστικοποιήσουν φακέλους.

Σύμφωνα με πηγές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, οι πρώτες οριστικοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετές εκατοντάδες οριστικοποιήσεις μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα πότε θα μπορούμε να μιλάμε για ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη βάση που θα δίνει το «πράσινο φως» της ενίσχυσης, αξιολογητές από διάφορες περιφέρειες ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι προς το παρόν δεν θα είναι ασφαλές να αναφερθούν αριθμοί, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος στη συνέχεια η εικόνα να ανατραπεί:

«Για παράδειγμα, στην Κρήτη η βάση, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να βγαίνει 60 μόρια –σας λέω έναν τυχαίο αριθμό–, αλλά να καταλήξει στη συνέχεια να είναι 65. Πέντε μόρια, όμως, είναι τεράστια διαφορά. Επομένως, καλό είναι να μη βιαζόμαστε, γιατί μπορεί να ενθουσιάσουμε ή να απογοητεύσουμε τον κόσμο», μας είπε στέλεχος περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί αξιολογητές εξέφρασαν την άποψη ότι ασφαλής εικόνα για τις βάσεις θα μπορεί να εξαχθεί κοντά στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, δηλαδή αρχές με μέσα Μαΐου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 8 Απριλίου 2022