Οι κρίσεις αναδεικνύουν τη σημασία της βιώσιμης γεωργικής παραγωγής

Syngenta : Απαντάμε στις προκλήσεις συνδέοντας την επιστήμη με τη φύση

Εν μέσω πολλαπλών διαδοχικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, η γεωργία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των εξελίξεων, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις και να συνεχίσει απρόσκοπτα τον σημαντικό της ρόλο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

του Κώστα Οικονομίδη, CP Marketing & Technical Head Mediterranean

Στην πολυετή ελληνική οικονομική κρίση, η γεωργία με τις αυξημένες εξαγωγές της ήταν από τους ελάχιστους κλάδους που συνεισέφερε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στην υγειονομική κρίση, οι Έλληνες παραγωγοί συνέχισαν να παράγουν, για να έχουμε μέσα στην καραντίνα γεμάτο το πιάτο μας. Η ενεργειακή κρίση έφερε νέες προκλήσεις,με σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και πολλά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού των αγροτικών εφοδίων.

 

Η πρόσφατη πολεμική κρίση κρούει τον κώδωνα μιας επισιτιστικής κρίσης στην οποία και πάλι η γεωργία καλείται να αντεπεξέλθει για να καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες.

Και όλα αυτά, ενώ η κλιματική κρίση επιβάλλει έναν τρόπο παραγωγής φιλικότερο στο περιβάλλον και η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται σε ένα αυστηρό πράσινο πλαίσιο, το οποίο στη σημερινή συγκυρία εγείρει νέους προβληματισμούς.

Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο παζλ κρίσεων και προκλήσεων, το τρίπτυχο βιωσιμότητα – παραγωγικότητα – νέες τεχνολογίες προβάλλει ως ο αναγκαίος δρόμος για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη γεωργία.

H Syngenta Hellas, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των γεωργικών εφοδίων, είναι σταθερά προσανατολισμένη εδώ και χρόνια στη βιώσιμη γεωργική παραγωγή, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες στον Έλληνα παραγωγό.

Συνδέοντας την επιστήμη με τη φύση, συμπληρώνουμε τις συμβατικές τεχνολογίες με ενισχυμένο πορτοφόλι βιολογικών και ψηφιακών λύσεων, για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους με σεβασμό στο περιβάλλον και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Mέσα στο πολύπλοκο παζλ κρίσεων  και προκλήσεων, το τρίπτυχο βιωσιμότητα – παραγωγικότητα – νέες τεχνολογίες προβάλλει ως ο αναγκαίος δρόμος για να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη γεωργία

 

Το σύστημα RemDry® προσφέρει τη λύση για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τις εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Tο πρόγραμμα OperationPollinator® στοχεύει στη δημιουργία ανθοφόρων φυτικών ζωνών με τη χρήση συγκεκριμένων μειγμάτων σπόρων στα περιθώρια των αγρών, με στόχο την αύξηση των επικονιαστών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

 

Η ψηφιακή εφαρμογή Cropwise Spray Assist παρέχει στον παραγωγό όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πότε, πώς και πού μπορεί να ψεκάσει, καθώς και τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει στον εξοπλισμό του, ώστε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προστασίας και με τις μικρότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον.

 

Με τις ηλεκτρονικές ψηφιακές παγίδες trapview, ο χρήστης μπορεί να βλέπει ζωντανά από το σπίτι την εξέλιξη του πληθυσμού του εντόμου-εχθρού της καλλιέργειας και να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον σωστό χρόνο εφαρμογής, αποφεύγοντας έτσι άσκοπους ψεκασμούς και γλυτώνοντας χρόνο και έξοδα μετακινήσεων στο χωράφι.

 

Ακόμη μία σημαντική ψηφιακή εφαρμογή της Syngenta είναι το eMAT, ένα λογισμικό που δίνει πρόβλεψη υπολειμμάτων των δραστικών που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας, καθώς και τις χώρες που μπορεί να εξαχθεί το τελικά παραγόμενο προϊόν.

 

Στη σημερινή συγκυρία, η αύξηση της παραγωγής με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η βελτίωση της ποιότητας και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων των εμπλεκομένων με τη γεωργία, της πολιτείας μη εξαιρουμένης, με απώτερο στόχο μια αγροτική εκμετάλλευση αμοιβαίου οφέλους για τον παραγωγό και την κοινωνία.