Πτωτικές οι αποδόσεις καλαμποκιού

Στο τέλος της εβδομάδας ξεκινάει κανονικά ο αλωνισμός στα χωράφια που δεν υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου, η οποία έπληξε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Κώστα Δαλάτση, ορισμένα χωράφια που σπάρθηκαν πρώιμα και το καλαμπόκι ήταν λίγων ημερών αλωνίστηκαν ήδη.

«Μερικά καλαμπόκια στην περιοχή μας δόθηκαν για ενσίρωση σε τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί έχουμε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία». Ο ίδιος πληροφορείται ότι η αρχική τιμή ήταν 6-7 λεπτά το κιλό και θα διαμορφωθεί ανάλογα με την τιμή του καλαμποκιού σε σπυρί. Η τιμή δείχνει ότι δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο Ροδοπίτης παραγωγός Νίκος Κυριαζής συμφωνεί ότι η ενσίρωση πληρώθηκε καλύτερα από πέρυσι, αλλά με τα φετινά δεδομένα, στα 6 λεπτά το κιλό, δεν είναι ικανοποιητική.

Τα πρώτα δείγματα αποδόσεων στην Ξάνθη έδειξαν ότι είναι σημαντικά μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι. «Στον Τόπειρο, αλωνίστηκαν ορισμένα χωράφια για σπυρί και οι αποδόσεις ήταν απογοητευτικές, καθώς κινήθηκαν μεταξύ 300 και 500 κιλών το στρέμμα. Σε κάποια χωράφια, οι αγρότες δεν θα αλωνίσουν καθόλου», λέει.

Διπλή χασούρα

Ο κ. Δαλάτσης επικεντρώνεται στις περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έσπειραν καλαμπόκι και δεν αποκόμισαν συγκομιδή, γιατί έχουν διπλάσια ζημιά. «Είχαν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, πλην της άρδευσης, καύσιμα και πληρωμή γεωπόνου και επιπλέον χρειάζεται να αγοράσουν καλαμπόκι για τα κοπάδια τους». Ζητάει από τον ΕΛΓΑ να κινηθεί πιο γρήγορα για τις εκτιμήσεις των ζημιών από τη χαλαζόπτωση, οι οποίες συνεχίζονται. «Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, δικαιοσύνη θέλουμε».

Η περιοχή Τοπείρου ευνοεί το καλαμπόκι λόγω του αρδευτικού δικτύου που εξοικονομεί πόρους από την ενέργεια, ωστόσο, μεγάλο εμπόδιο για τους Ροδοπίτες παραγωγούς είναι το υψηλό κόστος άρδευσης, λόγω απουσίας υποδομών. Πεσμένη κατά 200 κιλά στο σπυρί και μεταξύ 1-2 τόνων στην ενσίρωση είναι η φετινή παραγωγή, όπως αναφέρει ο Νίκος Κυριαζής.

«Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με το έντομο Diabrotica, που συνετέλεσε στην πτώση της παραγωγής κι επιπλέον κρύο την άνοιξη, όταν μεγάλωναν τα καλαμπόκια». Οι τιμές φαίνονται καλές για το σπυρί. Η Ροδόπη δεν αντιμετώπισε σημαντικά καιρικά προβλήματα, απλά η χαλαζόπτωση του Ιουνίου οψίμισε την παραγωγή κατά δέκα μέρες.