Θετική η χρονιά για τον μεσσηνιακό οίνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στη Μεσσηνία, περιοχή με παραδοσιακά πολλές ποικιλίες οίνων. Από τις ελληνικές κυριαρχούν ο Ροδίτης, το Φιλέρι, το Ασύρτικο και τα ερυθρά Φωκιανό, Αγιωργίτικο. Παράλληλα, οι αμπελουργοί έχουν στραφεί και στα κοσμοπολίτικα σταφύλια: Chardonnay, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache Rouge, Merlot, Carignan, τα οποία και καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των αμπελώνων.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σχετικά με την εξέλιξη του τρύγου εμφανίζεται ικανοποιημένος, γιατί η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική. «Τόσο οι εγχώριες όσο και οι ντόπιες ποικιλίες δεν είχαν καθόλου προβλήματα και τα σταφύλια ήταν εξαιρετικά. Οι αποδόσεις κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και οδήγησαν σε μια εξαιρετική χρονιά. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά στις ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot», τονίζει.

Η φετινή τιμή διαμορφώνεται στα 55 λεπτά για τις καλές ποικιλίες και από εκεί και πέρα καθορίζεται ανάλογα με την ποιότητα και τη ζήτηση. Όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, στην περιοχή υπάρχουν εννέα τοπικοί οίνοι και η καλλιέργεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, η ζώνη του ΠΓΕ Μεσσηνία, που θεσπίστηκε το 1989, αποτελεί τα όρια της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας και τα αμπέλια πρέπει να είναι σε υψόμετρο άνω των 50 μέτρων. Οι οίνοι ΠΓΕ Μεσσηνίας παράγονται από 14 οινοποιεία εντός ζώνης και από άλλο ένα εκτός.