Εθνικο Συμβουλίο ΠΟΥΟΕΒ: Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και η αστυνόμευση των αρδευτικών δικτύων

Το μείζον ζήτημα του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων, όπως ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των Εγγείων Βελτιώσεων και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 14ου Εθνικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου 2022.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΥΟΕΒ, Γιώργος Αθανασούλας, το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, τόσο πριν από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και πολύ περισσότερο μετά, έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος της αγροτικής παραγωγής που, σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με τον Οργανισμό και το κοστολόγιο που υπάρχει, φτάνει από το 20% έως και το 100%.

«Το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Οργανισμοί, οι οποίοι είναι αυτοδιαχειριζόμενοι, με το πρόβλημα να μετακυλίεται στους αγρότες. Εμείς προτάσσουμε δύο θέματα μέσα από τα ΕΣΠΑ που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι γερασμένα», αναφέρει ο κ. Αθανασούλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συλλογικά αρδευτικά δίκτυα στη χώρα, τα οποία λειτουργούν για πάνω από έξι δεκαετίες, όταν η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τα 20 με 25 έτη, με τα πιο παλιά να είναι το συλλογικό αρδευτικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και των Σερρών, τα οποία και είναι ανοιχτά.

«Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού και για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος, προτείνουμε όπου υπάρχει γερασμένο ανοιχτό δίκτυο να αντικατασταθεί με κλειστού τύπου σύγχρονων προδιαγραφών, να γίνει ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των συναφών υποδομών και να αναπτυχθούν, όπου είναι δυνατόν, μικρές υδροηλεκτρικές και φωτοβολταϊκές μονάδες», αναφέρει ο κ. Αθανασούλας.

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που πρόκειται να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι και το θέμα της αστυνόμευσης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΥΟΕΒ, υπάρχει και πάλι έξαρση του φαινομένου των κλοπών σε υλικά και υποδομές των αντλιοστασίων, στις οποίες προκαλούνται ζημίες και φθορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Οι περισσότεροι οργανισμοί μπαίνουν στη διαδικασία της αυτοαστυνόμευσης, ωστόσο είναι απαραίτητες οι περιπολίες από την Ελληνική Αστυνομία μία φορά την ημέρα κατά τις βραδινές ώρες», καταλήγει ο κ. Αθανασούλας.