Αφιέρωμα Insider: Οι δέκα πλέον υποσχόμενες startups της ευρωπαϊκής αγροδιατροφής

Συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσα στο 2022

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων συγκέντρωσαν μέσα στο 2022 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που βοηθούν τους αγρότες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και βιώσιμοι. Παρακολουθώντας τη δράση τους και αξιολογώντας τις γνώμες επιφανών επενδυτών επιχειρηματικού κεφαλαίου, ο γνωστός ιστότοπος οικονομικών ειδήσεων Insider ξεχώρισε τις δέκα πιο πολλά υποσχόμενες στον τομέα της αγροτεχνολογίας, οι οποίες αναμένεται να μας απασχολήσουν με τις καινοτόμες ιδέες τους μέσα στο 2023.

Αναλυτικά τα πιο «ζεστά» ονόματα στον χώρο, μαζί με τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν:

Agreena

Έτος ίδρυσης: 2018

Έδρα: Κοπεγχάγη, Δανία

Συνολική χρηματοδότηση: 27,5 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η Agreena βοηθά τους αγρότες να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία, η οποία είναι ένας τύπος γεωργίας που ωφελεί την υγεία του εδάφους. Το υγιές χώμα μπορεί να απορροφήσει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να τον αποθηκεύσει, λειτουργώντας ως φυσική καταβόθρα.

Η Agreena έχει αναπτύξει διεθνή προγράμματα πιστοποίησης της δέσμευσης άνθρακα από το έδαφος, επαληθεύοντας και ποσοτικοποιώντας τον αντίκτυπο του εδάφους στον άνθρακα. Η πλατφόρμα της startup λαμβάνει δεδομένα από τον αγρότη, όπως π.χ. το ετήσιο πλάνο συγκομιδής και τις μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας, και, στη συνέχεια, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες, τηλεπισκόπηση και δειγματοληψία εδάφους για να παρακολουθεί και να αναφέρει τι συμβαίνει στο χωράφι.

Στη συνέχεια, χορηγούνται στους αγρότες πιστώσεις άνθρακα, τις οποίες μπορούν να πωλούν στις εθελοντικές αγορές ανθρακούχων εκπομπών.

Breedr

Έτος ίδρυσης: 2019

Έδρα: Itchor, Μ. Βρετανία

Συνολική χρηματοδότηση: 21,9 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η Breedr ψηφιοποιεί τη διαχείριση και την εμπορία των ζώων. Διαθέτει μια εφαρμογή που βοηθά τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των βοοειδών τους, καθώς και μια διαδικτυακή αγορά από αγρότη σε αγρότη για τον εξορθολογισμό της αγοράς και της πώλησης ζώων.

Constellr

Έτος ίδρυσης: 2020

Έδρα: Φράιμπουργκ, Γερμανία

Συνολική χρηματοδότηση: 10,38 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η Constellr βοηθά τους αγρότες με τη διαχείριση της υγείας των καλλιεργειών, την πρόβλεψη απόδοσης και τη διαχείριση πόρων, χρησιμοποιώντας μικροδορυφόρους υπέρυθρης θερμικής ακτινοβολίας, οι οποίοι παρακολουθούν τη χρήση του νερού σε επίπεδο οικοπέδου από το Διάστημα. Στόχος, ο μετριασμός της γεωργικής σπατάλης νερού.

CrowdFarming

Έτος ίδρυσης: 2017

Έδρα: Μαδρίτη, Ισπανία

Συνολική χρηματοδότηση: 15 εκατομμύρια ευρώ (15,57 εκατ. δολάρια)

Τι κάνει: Η CrowdFarming «εκδημοκρατίζει την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων», συνδέοντας τους αγρότες απευθείας με τους καταναλωτές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Η πλατφόρμα της startup επιτρέπει στους αγρότες να πωλούν προϊόντα, να οργανώνουν αλυσίδες εφοδιασμού για τη μεταφορά των παραγγελιών και να διαφημίζονται. Διαθέτει, επίσης, λειτουργία εξυπηρέτησης πελατών.

EcoNomad

Έτος ίδρυσης: 2018

Έδρα: Χερτφορτσάιρ, Μ. Βρετανία

Συνολική χρηματοδότηση: Μη διαθέσιμα στοιχεία

Τι κάνει: Η EcoNomad έχει αναπτύξει ένα σύστημα για τη μετατροπή των ζωικών αποβλήτων σε βιοαέριο και λίπασμα. Το εν λόγω σύστημα αναερόβιας πέψης, όπου τα βακτήρια διασπούν τα απόβλητα, είναι σχεδιασμένο για μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις. Η παραγωγή βιοαερίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση και την τροφοδοσία του αγροκτήματος, ενώ το λίπασμα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει τα πρώτα τέτοια συστήματα, όπως δήλωσε στο Insider.

Glaia

Έτος ίδρυσης: 2019

Έδρα: Μπρίστολ, Μ. Βρετανία

Συνολική χρηματοδότηση: 1,3 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η Glaia, θυγατρική startup του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει στα φυτά να συλλέγουν περισσότερο ηλιακό φως, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Βελτιώνει τη φωτοσυνθετική απόδοση μέσω βιοδιεγερτικών που συντίθενται στο εργαστήριο. Η εταιρεία ελπίζει ότι η τεχνολογία της θα βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα μειώσει τις γεωργικές εκπομπές.

Intelligent Growth Solutions

Ιδρύθηκε: 2013

Έτος ίδρυσης: Εδιμβούργο,
Μ. Βρετανία

Συνολική χρηματοδότηση: 61,5 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η IGS σχεδιάζει και κατασκευάζει κάθετες φάρμες για να βοηθήσει τους αγρότες να επωφεληθούν από ελεγχόμενα με ακρίβεια περιβάλλοντα για την καλλιέργεια. Η τεχνολογία της επιτρέπει στους καλλιεργητές να έχουν τον έλεγχο ολόκληρου του περιβάλλοντος, από το φως και το νερό μέχρι τη θρέψη, τη ροή του αέρα και τη θερμοκρασία.

Miimosa

Έτος ίδρυσης: 2014

Έδρα: Παρίσι, Γαλλία

Συνολική χρηματοδότηση: 13,3 εκατομμύρια δολάρια, ανά Crunchbase

Τι κάνει: Η Miimosa είναι μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) και δανεισμού για την αγροδιατροφή. Οι εισφέροντες μπορούν να επιλέξουν επιβραβεύσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη έργων ή να επενδύσουν σε πρότζεκτ με βάση το θέμα, τον αντίκτυπο και την απόδοσή τους.

Τα έργα που εμφανίζονται επί του παρόντος στον ιστότοπο της Miimosa περιλαμβάνουν την εξαγορά ενός αμπελώνα, την αγορά ενός θερμοκηπίου και μια επιχείρηση φυσικών καλλυντικών.

Rooser

Έτος ίδρυσης: 2019

Έδρα: Λονδίνο, Μ. Βρετανία

Συνολική χρηματοδότηση: 20 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η Rooser είναι μια αγορά για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) στο εμπόριο ιχθύων, η οποία φιλοδοξεί να εξαλείφει τα απόβλητα από τη βιομηχανία.

Η πλατφόρμα της συνδέει τους προμηθευτές θαλασσινών με τους αγοραστές και περιλαμβάνει εργαλεία για το εμπόριο, τη διαπραγμάτευση των τιμών και την επεξεργασία των παραδόσεων. Βοηθά, επίσης, στον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, καθώς τα τιμολόγια δημιουργούνται και κοινοποιούνται αυτόματα όταν υποβάλλεται μια παραγγελία. Αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμη σε όλη την Ευρώπη.

ZoomAgri

Έτος ίδρυσης: 2017

Έδρα: Μαδρίτη (Ισπανία) και Αργεντινή

Συνολική χρηματοδότηση: 4,7 εκατομμύρια δολάρια

Τι κάνει: Η ZoomAgri αξιολογεί την ποιότητα γεωργικών προϊόντων, όπως το καλαμπόκι, η σόγια, το σιτάρι και το κριθάρι. Χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας εικόνων, υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης για να αναλύσει τις φυσικές προδιαγραφές των κόκκων. Αυτό αυξάνει τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων συγκέντρωσαν μέσα στο 2022 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που βοηθούν τους αγρότες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και βιώσιμοι. Παρακολουθώντας τη δράση τους και αξιολογώντας τις γνώμες επιφανών επενδυτών επιχειρηματικού κεφαλαίου, ο γνωστός ιστότοπος οικονομικών ειδήσεων Insider ξεχώρισε τις δέκα πιο πολλά υποσχόμενες στον τομέα της αγροτεχνολογίας, οι οποίες αναμένεται να μας απασχολήσουν με τις καινοτόμες ιδέες τους μέσα στο 2023.