Τα 70 λεπτά ενθαρρύνουν τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις πατάτας

Τη βελτίωση του καιρού αναμένουν οι πατατοπαραγωγοί, ώστε να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες φυτεύσεις. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς του χώρου, δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Η τιμή κρατιέται στα 70 λεπτά το κιλό περίπου, κάτι το οποίο αποτελεί και ένα σημαντικό ψυχολογικό βοήθημα για τους ίδιους τους παραγωγούς. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικότερα αυτό της ενέργειας και των λιπασμάτων. Μέσα σε αυτό το τοπίο, καλούνται οι ίδιοι να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, διότι τα χωράφια έχουν προετοιμαστεί για τις ανοιξιάτικες σπορές και φυτεύσεις.

Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός πατάτας από τη Θήβα, κάνει λόγο για σταθερές εκτάσεις, οι οποίες θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το κόστος παραγωγής, της ενέργειας και των λιπασμάτων. Η καλλιέργεια της πατάτας είναι “ακριβή” και για τον λόγο αυτόν πολλοί από εμάς δεν ρισκάρουν για την επέκτασή της», υποστηρίζει ο ίδιος.

Στο ερώτημά μας γιατί η ελληνική πατάτα δεν έχει κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την πρωιμότητα και την ποιοτική της υπεροχή, ο κ. Μπεκρής εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Αν υπολογίσουμε τις νοτιότερες περιοχές που βγαίνουν νωρίτερα από εμάς και προσθέσουμε και τη δική μας παραγωγή στον χρόνο αυτόν, βλέπουμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα, σχεδόν για δύο μήνες, παράγουμε πρώιμη πατάτα, από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, όμως, δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Με μία σύγχρονη οργάνωση, πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες να ανταποκριθούμε στις αγορές της Ευρώπης και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».

Η εκμηχάνιση θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Άρη Ανυφαντή, παραγωγού από τον Ελαιώνα Βοιωτίας, ο οποίος είπε ότι αναμένει τη βελτίωση του καιρού, ώστε να ξεκινήσει η φύτευση της πατάτας στην περιοχή του. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη προμηθευτεί τον πατατόσπορο, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα και φτάνει από 80 λεπτά έως 1,05 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία».

Εστιάζοντας στο κόστος παραγωγής, μίλησε για την αναγκαιότητα της εκμηχάνισης, για να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί οι αγρότες. «Η εξεύρεση εργατικών χεριών αποτελεί ένα αξιόλογο πρόβλημα στον προγραμματισμό μας. Αν δεν αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικά προβλήματα», Κλείνοντας, ο κ. Ανυφαντής αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις ελληνοποιήσεις της πατάτας από τρίτες χώρες, όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά και «τον ρόλο των εμπόρων, με την καλλιέργεια χωραφιών σε αραβικές χώρες, με στόχο την πρώιμη παραγωγή».

Η ποιότητα κάνει τη διαφορά

Με στόχο πάντα την ποιότητα, ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος πατάτας από την Ελάτεια Λοκρίδας, αναφέρεται στη νέα καλλιεργητική περίοδο. «Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση του κόστους το επόμενο διάστημα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αλλά προβληματίζονται για την ενέργεια και τα λιπάσματα».

Αναφερόμενος σε θέματα εξωστρέφειας του προϊόντος, μέσα από την ποιότητα και όχι από την ποσότητα, λέει ότι «δεν γίνεται να καλλιεργούμε λευκόσαρκες ποικιλίες, όταν η ζήτησή τους εκδηλώνεται μόνο από πρώην ανατολικές χώρες. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα, γιατί εκεί μπορούμε να διαφοροποιηθούμε σε σύγκριση με άλλες χώρες», καταλήγει.

Στόχος η πρωίμιση στην Αχαΐα

Για μια δύσκολη χρονιά, λόγω του παγετού, που σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Λακκόπετρας Αχαΐας, κάνει λόγο ο Ηλίας Σταθόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο καιρός μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του φυτού και να οψιμίσει την παραγωγή, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό από τους πατατοπαραγωγούς. «Στοχεύουμε στην ποιότητα και μετράμε ακόμα και τις ημέρες, ώστε να μην οψιμίσει η παραγωγή μας». Επίσης, επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί περισσότερο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κιτρινόσαρκες ποικιλίες και λιγότερο με λευκόσαρκες, «διότι δεν τις προτιμά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών».

Το ΠΓΕ έδωσε ώθηση στην πατάτα Νευροκοπίου

Για πιστοποιημένο προϊόν και ποιοτική υπεροχή, ώστε να τύχει καλύτερης αποδοχής στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο Απόστολος Βέσμελης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας Κάτω Νευροκοπίου. Ο ίδιος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Βερολίνο για να προωθήσει τις πατάτες που παράγει ο συνεταιρισμός. «Πουλάμε ακόμα και μέσα στη Γερμανία», επισήμανε ο κ. Βέσμελης. «Η ποιότητα και η ταυτότητα για εμάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του προϊόντος και για αυτόν τον λόγο αξιοποιούμε ποικιλίες και τεχνολογίες που ταυτίζονται με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας», κατέληξε.

Νάξος: Περισσότερα τα στρέμματα στις εγγραφές

Για μεγαλύτερη ζήτηση και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνουν λόγο οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Καπούνη. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχουν αυξηθεί οι εγγραφές για την καλλιέργεια της πατάτας στο νησί, όμως «η ανομβρία μας προβληματίζει όλους στο αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις αρδευτικές ανάγκες των χωραφιών».

Κλείνοντας, ο κ. Καπούνης είπε ότι η τιμή για τους παραγωγούς, μέσα από την εκκαθάριση, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. «Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του συνεταιρισμού, αλλά και του πιστοποιημένου μας προϊόντος, δίνουν προστιθέμενη αξία και καλύτερο εισόδημα στα μέλη μας».