Δραμινό Wagyu σε ελληνικά εστιατόρια

Τον δρόμο της προστιθέμενης αξίας στην κτηνοτροφία δείχνει ο κτηνοτρόφος και κρεοπώλης Άρης Αμαραντίδης, που επέλεξε να εγκαταστήσει στη Δράμα πρότυπη μονάδα των ιαπωνικών μοσχαριών Wagyu, που δίνουν το ακριβότερο βόειο κρέας παγκοσμίως.

Η εκτροφή ξεκίνησε από τη Γερμανία και, μετά από ενάμιση χρόνο παραμονής στη χώρα μας και μια σχετική περίοδο προσαρμογής, καθώς αντιμετώπισαν σχετικά προβλήματα λόγω διαφοράς κλίματος, γεννήθηκαν αρκετά μοσχάρια και περιμένουν την επόμενη γενιά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εστιατόρια που περιλαμβάνουν το εκλεκτό κρέας στους καταλόγους τους, ειδικά τώρα που είναι ελληνικό.

«Έχουμε συνεργασίες με πολύ καλά εστιατόρια σε Ρόδο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα ζήτησαν πολύ μεγάλες ποσότητες και δεν μπορούμε να τους καλύψουμε, γιατί είμαστε σε αρχικό στάδιο». Εξηγεί ότι είναι δυσεύρετο ως κρέας, έχει υψηλή ζήτηση και για αυτό επιχειρεί την ανάπτυξη της μονάδας.

Ο κόσμος των Wagyu είναι διαφορετικός και μένει πολλά να ανακαλύψουν. Παρατηρεί ότι ακόμα και το λίπος τους παραπέμπει σε παραδοσιακό αγελαδινό βούτυρο. Ως προς τις απαιτήσεις των πελατών, περιγράφει: «Ζητούν συγκεκριμένες κοπές. Θέλουν rib-eye, φιλέτο, μπριζόλα, πικάνια, flat iron. Προσπαθούμε να προωθήσουμε επίσης το burger για την εξαιρετική γεύση του κιμά».

Πανελλαδική πρωτιά

Το δραμινό κοπάδι παραμένει το μοναδικό πανελλαδικά, με τη διαφορά ότι σε κάποιες μονάδες τοποθέτησαν σπέρμα ταύρου σε άλλες ράτσες, τα λεγόμενα γενιάς F1. Ο ίδιος τοποθέτησε σε ράτσα Limousine και τα μοσχάρια που γεννιούνται είναι F1.

Σε ερώτηση αν προέκυψε ενδιαφέρον να τα παρακολουθήσουν καθηγητές της Κτηνιατρικής που ασχολούνται με τη γενετική απαντά αρνητικά, καθώς είναι ελάχιστοι, ενώ αντίθετα οι φυλές είναι πολλές. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται ιδιώτες από όλη την Ελλάδα, που αγαπούν το εκλεκτό κρέας. «Οι παραγγελίες αποστέλλονται με παγοκυψέλες, σε συσκευασία κενού αέρος», μας λέει.

Ο επόμενος στόχος που θέτει ο παραγωγός είναι ο κορυφαίος διαγωνισμός Great Taste Awards στο Λονδίνο. Με τα τρία χρυσά αστέρια επιδιώκει να διαμορφώσει εικόνα για τη θέση του δραμινού κρέατος στην παγκόσμια αγορά. Έχοντας δοκιμάσει αμερικανικά και αυστραλέζικα, δηλώνει ότι μπορεί ισάξια να τους συναγωνιστεί. «Οι συμμετέχοντες στέλνουν ένα κομμάτι κρέας και ορίζουν το ψήσιμο. Οι κριτές δεν γνωρίζουν ούτε καν το όνομα του παραγωγού. Το 2021 συμμετείχα με μία μπριζόλα μακράς ωρίμανσης και είχα πάρει ένα χρυσό αστέρι, τώρα ανεβάζω τον πήχη», καταλήγει.