Σύγχρονοι αγρότες: Τα 500 φύλλα της «ΥΧ» η έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσης στην καινοτομία

«Σύγχρονοι» αγρότες καταθέτουν τις απόψεις τους για τη μέχρι τώρα πορεία της εφημερίδας
06/06/2025
10'+ διάβασμα
sygchronoi-agrotes-ta-500-fylla-tis-ych-i-ebrakti-apodeixi-tis-afosiosis-stin-kainotomia-329156

Η «Ύπαιθρος Χώρα» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έθεσε ως προτεραιότητα την ανάδειξη της δραστηριότητας νέων ανθρώπων στον αγροδιατροφικό τομέα, με απώτερο σκοπό την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου μέσω της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της συνεργασίας. Πρωταρχικός της στόχος ήταν, και παραμένει, η αναζήτηση εκείνων των ανθρώπων που, παρά τις δυσκολίες, συμβάλλουν με όρεξη και τόλμη στη διαμόρφωση ενός δυναμικού και βιώσιμου αγροδιατροφικού τομέα. Στα 500 φύλλα πορείας της εφημερίδας, έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις αγροτών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καινοτομούν σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας μέσω των νέων τεχνολογιών, της δημιουργίας νέων προϊόντων διατροφής, της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των αγροτών. Τέσσερις «σύγχρονοι» αγρότες, όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε στην «ΥΧ», μοιράζονται τις απόψεις τους.

Αργυρώ Κουτσουράδη, Myrovolos Organics: «Η “ΥΧ” ενισχύει τη φωνή των νέων στον πρωτογενή τομέα»

«Η ύπαρξη ενός μέσου επικοινωνίας όπως η ‘‘Ύπαιθρος Χώρα’’, που εστιάζει στην ανάδειξη της δραστηριότητας νέων ανθρώπων στον αγροδιατροφικό τομέα και προωθεί την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη συνεργασία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ενισχύει τη φωνή των νέων στον πρωτογενή τομέα: Οι νέοι αγρότες και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις προβολής, δικτύωσης και ενημέρωσης. Ένα μέσο που τους δίνει βήμα, τους ενθαρρύνει και τους καθιστά ορατούς μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην παραμονή τους και την επιτυχία τους στον τομέα.
  2. Διαδίδει καλές πρακτικές και καινοτομίες: Η ανάδειξη επιτυχημένων παραδειγμάτων και καινοτόμων προσεγγίσεων ενισχύει τη γνώση στον κλάδο και εμπνέει άλλους επαγγελματίες να πειραματιστούν και να εξελιχθούν.
  3. Καλλιεργεί κουλτούρα συνεργασίας: Μέσα από τη δημοσιογραφική ανάδειξη συνεργασιών, συλλογικών σχημάτων και δικτύων, ενισχύεται η αξία της συνεργασίας σε έναν τομέα που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από μεμονωμένες δράσεις.
  4. Στηρίζει τον εκσυγχρονισμό της υπαίθρου: Ένα μέσο που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της υπαίθρου από έναν στατικό σε έναν δυναμικό, παραγωγικό και καινοτόμο χώρο.
  5. Ενημερώνει και επιμορφώνει: Η έγκυρη και εξειδικευμένη ενημέρωση είναι εργαλείο ανάπτυξης. Ένα τέτοιο μέσο μπορεί να παίξει τον ρόλο του «κόμβου γνώσης» στον αγροδιατροφικό χώρο, φέρνοντας κοντά επιστήμη, τεχνολογία και πράξη.

Η παρουσία της Myrovolos Organics στις σελίδες της “ΥΧ” αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και την εξέλιξη της δραστηριότητάς μας. Συγκεκριμένα, συνέβαλε στα εξής:

  1. Αύξηση αναγνωρισιμότητας και εξωστρέφεια: Η δημοσίευση έφερε τη δουλειά μας σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από τα τοπικά όρια της Χίου. Αυτό μας βοήθησε να επικοινωνήσουμε τη φιλοσοφία μας –τη σύνδεση της βιολογικής καλλιέργειας με την παράδοση– σε ανθρώπους που εκτιμούν την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα.
  2. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή: Όταν ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο μέσο επιλέγει να προβάλει τη δουλειά σου, αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της ποιότητας και της συνέπειάς σου.
  3. Δικτύωση και συνεργασίες: Η προβολή μας συνέβαλε στο να δημιουργηθούν νέες επαφές και συνεργασίες, τόσο με επαγγελματίες του χώρου όσο και με μικρούς παραγωγούς και μεταποιητές με παρόμοιες αξίες, καθώς και με πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς. Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας είναι πολύτιμη για έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό.
  4. Ανάδειξη της ταυτότητας και του οράματός μας: Μέσα από την παρουσίαση, καταφέραμε να μεταφέρουμε το ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε: Την αγάπη για τη γη, τη γνώση των βοτάνων, τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα της Χίου και τη σύνδεση με την τοπική πολιτισμική κληρονομιά.
  5. Ενθάρρυνση και επιβεβαίωση της προσπάθειας: Σε μια πορεία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και καθημερινό αγώνα, τέτοιες ενέργειες προβολής λειτουργούν ως επιβράβευση. Μας έδωσαν ώθηση να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, να επενδύσουμε στην ποιότητα και να εξελίξουμε περαιτέρω τα προϊόντα και τις δράσεις μας».

Δραστηριότητα

Η Αργυρώ, η οποία το 2023 ανακηρύχθηκε Ευρωπαία αγρότισσα της χρονιάς, παράγει βιολογικά βότανα κορυφαίας ποιότητας, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες τεχνολογίες στο νησί της Χίου. Η αγροτική της επιχείρηση βασίζεται σε κάθετα ολοκληρωμένες διαδικασίες παραγωγής, διασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο της ποιότητας από τη φύτευση έως τη συσκευασία. Το τελευταίο της επίτευγμα είναι η παρασκευή ενός κύβου αρωματικών φυτών με το όνομα Myrovlyteas, ένα μείγμα αφεψημάτων με συστατικά το τσάι του βουνού, τη λουίζα, το μελισσόχορτο και το χαμομήλι σε συνδυασμό με το μέλι, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Επιστήμης, Διατροφής και Τροφίμων.

Μαρία Μπελίτου & Ηλίας Καραθόδωρος, Latomi Farm: «Πολύτιμο σημείο αναφοράς για τον αγροτικό τομέα»

«Η ύπαρξη ενός εξειδικευμένου μέσου, όπως η ‘‘Ύπαιθρος Χώρα’’, είναι καθοριστικής σημασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Όταν η ενημέρωση βασίζεται στην ουσία, δίνει βήμα σε νέους ανθρώπους, προβάλλει καινοτόμες ιδέες και αναδεικνύει καλές πρακτικές, τότε λειτουργεί όχι απλώς ως καταγραφέας της πραγματικότητας, αλλά ως επιταχυντής της προόδου. Η συνέπεια και η επιμονή της εφημερίδας όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούν ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για όσους παλεύουν στην ύπαιθρο, είτε παράγουν, είτε μεταποιούν, είτε καινοτομούν.

Η παρουσία του Latomi Farm στις σελίδες και στα podcast της ‘‘ΥΧ’’ έδωσε την ευκαιρία η προσπάθειά μας να φτάσει σε ένα κοινό που κατανοεί την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και της ποιοτικής μεταποίησης. Η αναγνώριση αυτή λειτούργησε ενισχυτικά, τόσο ως επιβεβαίωση της κατεύθυνσης που έχουμε επιλέξει, όσο και ως εργαλείο δικτύωσης και εξωστρέφειας. Σε έναν τομέα όπου οι δυσκολίες είναι καθημερινές, η προβολή μέσα από ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο μέσο μάς έδωσε ώθηση, ενίσχυσε την αξιοπιστία μας και συνέβαλε στο να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες και τους καταναλωτές μας.

Τα 500 φύλλα της ‘‘Ύπαιθρος Χώρας’’ είναι 500 αποδείξεις συνέπειας, προσφοράς και ουσιαστικής συμβολής στον σύγχρονο αγροδιατροφικό διάλογο. Είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα θα είναι ακόμη πιο γόνιμα».

Δραστηριότητα

Στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, το ζευγάρι καλλιεργεί αμύγδαλα και, σε συνδυασμό με άλλους επιλεγμένους ελληνικούς ξηρούς καρπούς, τα μεταποιεί σε βούτυρα καρπών και μπάρες, με το όνομα «Latomi Farm». Με πρώτους δοκιμαστές τα παιδιά, οι ίδιοι βάζουν πλώρη για τις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Για τη δημιουργία όλων των προϊόντων τους, αλλά και για να φτάσουν αυτά στις σωστές ποσότητες των συστατικών, η Μαρία και ο Ηλίας συνεργάζονται πάντα με το κατάλληλο εργαστήριο. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι βραβευμένα από τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας Gourmet Exhibition, αλλά και τον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Awards.

Αχμέτ Χουσείν, EVAE FARM: «Απαραίτητη η προβολή αγροτών που κάνουν τη δουλειά τους πιο σύγχρονη»

«Ως νέος άνθρωπος που επέλεξα να παραμείνω και να δημιουργήσω στην ύπαιθρο, γνωρίζω καλά πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση και η σωστή ενημέρωση γύρω από τη δουλειά μας. Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνάει ο αγροτικός τομέας, η ύπαρξη ενός μέσου όπως η ‘‘Ύπαιθρος Χώρα’’ είναι ουσιαστική. Δεν περιορίζεται στην απλή ενημέρωση, αλλά προβάλλει παραδείγματα αγροτών που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο σύγχρονη, πιο αποδοτική και πιο βιώσιμη.

Αυτό, για εμάς τους ανθρώπους της παραγωγής, είναι ενθαρρυντικό και απαραίτητο. Η ανάδειξη της προσπάθειάς μας μέσα από ρεπορτάζ της ‘‘ΥΧ’’ μάς έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το έργο μας σε ευρύτερο κοινό. Μέσα από την EVAE FARM, εφαρμόζουμε πρακτικές ευφυούς γεωργίας και στοχεύουμε σε πιο υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό.
Η προβολή αυτών των δράσεων μας έδωσε αναγνώριση, αλλά κυρίως στήριξε ένα νέο μοντέλο γεωργίας που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Χρειάζονται τέτοια μέσα. Για να βλέπει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική ύπαιθρο».

Δραστηριότητα

Η εξοικονόμηση νερού και εφοδίων, με την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας σε καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το κριθάρι και το βιολογικό τριφύλλι, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στην περιοχή της Γλυφάδας στη Ροδόπη. Θιασώτης της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ο 25χρονος Αχμέτ Χουσεΐν που, ως δεύτερης γενιάς αγρότης, διαχειρίζεται 2.000 στρέμματα περίπου, ακολουθώντας το μονοπάτι της τεχνολογίας. Δημιουργώντας ένα στρατηγικό πλάνο επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει κατά 30% τη χρήση του αρδευτικού νερού, αλλά και κατά 20% το κόστος των εφοδίων.

Στέλιος Κουσιδώνης, Oleia Premium: «Η “ΥΧ” στηρίζει τους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν στην ύπαιθρο»

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου μέσου είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για έναν κλάδο όπως ο αγροτικός που, ενώ ανθεί και εξελίσσεται συνεχώς στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι υποτιμημένος. Πολύς κόσμος και, κυρίως, οι νέοι δεν γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες και την αξία του αγροδιατροφικού τομέα. Μέσα, όπως η ‘‘Ύπαιθρος Χώρα’’, βοηθούν να προβληθούν οι προσπάθειες που γίνονται, να αλλάξει η εικόνα του επαγγέλματος και να στηριχθούν οι άνθρωποι που επιλέγουν να ζουν και να δημιουργούν στην ύπαιθρο. Επίσης, η ανάδειξή της με βοήθησε να ακουστεί η δουλειά μου πέρα από τον στενό κύκλο της περιοχής μου. Πολλοί έμαθαν για μένα και την προσπάθειά μου μέσα από την παρουσίαση στην ‘‘ΥΧ’’, κάτι που άνοιξε πόρτες για νέες γνωριμίες. Σε έναν κλάδο που συχνά δεν παίρνει την προβολή που του αξίζει, τέτοιες πρωτοβουλίες κάνουν τη διαφορά».

Δραστηριότητα

Ο Στέλιος Κουσιδώνης, μέσα σε έναν χρόνο άλλαξε ριζικά τη ζωή του, αφήνοντας μία δουλειά καλών αποδοχών για να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα και την ελαιοκαλλιέργεια. Σήμερα έχει φτάσει να καλλιεργεί 9.000 ελαιόδεντρα συνολικά στις δικές του εκτάσεις και στις νοικιασμένες, με την πρώτη του παραγωγή να είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως υπογραμμίζει. Θα προχωρήσει και στην τυποποίησή της το επόμενο διάστημα, με στόχο να αρχίσει την προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: